Τα ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν ράλι σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα λόγω ανακούφισης από την επιφυλακτικότητα της Federal Reserve σχετικά με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων και της γενικής αίσθησης ότι ο ταχύτερος κύκλος σύσφιξης της οικονομίας στην ιστορία έχει πλέον τελειώσει.

Μια συγκρατημένα πιο ήπια έκθεση για την εργασία στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ενίσχυσε την αισιοδοξία της αγοράς για ολοκλήρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτκής. Σχεδόν κάθε σημαντικό νόμισμα παγκοσμίως έκανε ράλι έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που οι επενδυτές πόνταραν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων κινδύνου. Οι χώρες εξαγωγής εμπορευμάτων και ιδιαίτερα αυτές της Λατινικής Αμερικής ήταν εμφανώς μεταξύ των κερδισμένων, ενώ τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια όπως το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο έμειναν πίσω.

Με δεδομένο ότι δεν επίκεινται σημαντικές συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών το επομενο διάστημα, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής πορείας των επιτοκίων έχει πλέον περάσει. Η προσοχή πλέον στρέφεται στο πόσο σύντομα και πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια, αν και καμιά από τις τράπεζες δε φαίνεται να βιάζεται να το κάνει. Αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένονται ανακοινώσεις δεδομένων στους κύριους οικονομικούς τομείς, επομένως οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Στερλίνα

Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα όπως αναμενόταν, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διεψευσε τις προσδοκίες της αγοράς. Εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των μισθών και τη σταθερότητα του πληθωρισμού, γεγονός που βοήθησε τη στερλίνα να ξεπεράσει το ευρώ εν μέσω του γενικού ράλι στα ευρωπαϊκά νομίσματα. Αυτή την εβδομάδα η προσοχή θα στραφεί στην προκαταρκτική έκθεση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Ευρώ

Το κοινό νόμισμα ανέκαμψε απότομα την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της γενικής φυγής από το δολάριο. Ωστόσο, η κίνηση δεν επέδρασε καταλυτικά για την Ευρωζώνη. Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένουν συνεπείς με μια στάσιμη ή ακόμη και σε συρρίκνωση οικονομία, και αυτό επιβεβαιώνεται απο τους δείκτες που υστερούν περισσότερο, όπως οι λιανικές πωλήσεις ή η βιομηχανική παραγωγή. Το θετικό είναι ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατάφερε να σταματήσει την πορεία ανόδου των επιτοκίων στο σχετικά μέτριο 4%. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο ανατίμησης του ευρώ μεσοπρόθεσμα, δεδομένου ότι το νόμισμα είναι “φθηνό”, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη έχουν επί του παρόντος συνυπολογιστεί.

Δολάριο ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το όριο για τυχόν περαιτέρω αυξήσεις στις ΗΠΑ είναι υψηλότερο από αυτό που περίμεναν οι αγορές και ότι πιθανότατα αυτή η πορεία ανόδου έχει τελειώσει. Μια πιο ήπια από το αναμενόμενο έκθεση για την εργασία ανακοινώθηκε την Παρασκευή και
σίγουρα βοήθησε περαιτέρω το κλίμα, οπότε οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά. Οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν μείωση των τιμών από τον Απρίλιο του 2024, κάτι που μας φαίνεται κάπως επιθετικό. Προκειμένου να υλοποιηθεί ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, πιθανότατα θα χρειαζόταν να δούμε ταυτόχρονα μια πολύ πιο σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα, καθώς και μερικές εκπλήξεις προς τα κάτω στον πληθωρισμό.

*Chief Financial Risk Officer στην Ebury

Διαβάστε ακόμη

Περιθώριο για νέες παροχές μισού δισ. ευρώ επιπλέον

Απόβαση στην Ευρώπη από τον κινεζικό γίγαντα BYD με εργοστάσιο στην Ουγγαρία

Τρένα: Επανέρχονται τα δρομολόγια μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ