Όλο και πιο απρόβλεπτη αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες η αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Ο διεθνής δείκτης αναφοράς brent έχει χάσει σχεδόν 9% από το υψηλό της περασμένης εβδομάδας των 79 δολαρίων ανά βαρέλι. Η πρόσφατη πτώση του έρχεται εν μέσω στοιχείων μεγαλύτερης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα διαμορφώνουν την αγορά αργού μετά από αρκετό καιρό», σημειώνει ο Tamas Varga, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates.

«Το μέγεθος της αβεβαιότητας για την επάρκεια στον παγκόσμιο εφοδιασμό εντείνεται μέρα με τη μέρα», προσθέτει.

Η Σαουδική Αραβία ενίσχυσε την παραγωγή της κατά περίπου 400.000 βαρέλια, φτάνοντας στα 7,6 εκατ. την ημέρα, τον περασμένο μήνα.

Η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε, στα 11 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, για πρώτη φορά. Και τα αποθέματα στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν αναπάντεχα την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν αναμονή των αμερικανικών κινήσεων, διάφορα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ανεβάσει τις εξαγωγές τους, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ προτρέπει τις χώρες παγκοσμίως να περικόψουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον κράτησε κάποιες αποστάσεις από την επιθετική στάση που είχε προηγουμένως κατά του Ιράν, καθώς μέσω του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είπε τη Δευτέρα ότι κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ που βασίζονται στις ιρανικές προμήθειες θα λάβουν εξαιρέσεις από τον περιορισμό των εισαγωγών.

Ωστόσο, κάποιοι επενδυτές λένε ότι η πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου είναι ευκαιρία για αγορές λόγω των επερχόμενων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων διαταραχών στον εφοδιασμό, που θα μπορούσαν να αναθερμάνουν τους φόβους για την τροφοδοσία.

«Οι αγορές πετρελαίου πιθανότατα θα γίνουν πιο σφιχτές τους επόμενους μήνες αλλά παρά τις αντίθετες ενδείξεις, παραμένουμε στην εκτίμηση ότι το αργό θα φτάσει τα 85 δολάρια ανά βαρέλι, μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνουν αναλυτές της Morgan Stanley.