Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός, ανερχόμενος στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου, καθώς δέχτηκε ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,9% ή 23,60 δολ. στα 1.238,60 ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το δολάριο υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με την στερλίνα, εν μέσω της αισιοδοξίας που πυροδότησε για το Brexit δημοσίευμα που έκανε λόγο για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Βρετανία και τις Βρυξέλλες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, ΕΕ και Βρετανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την πρόσβαση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit.

Εν τω μεταξύ, ώθηση στην στερλίνα προσέφερε και η απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) να διατηρήσει αμετάβλητο, στο 0,75%, το βασικό της επιτόκιο, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στις 435 δισ. στερλίνες.

Το δολάριο «αγνόησε» ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και την αισιοδοξία για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, που πυροδότησε σχόλιο του Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,9% στις 96,3 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχύεται κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, στο 1,142 δολ.

Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί κατά 1,9% έναντι της στερλίνας, στο 1,30 δολ.

Πιέσεις στο δολάριο άσκησαν και τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική μεταποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός είχε διολισθήσει χθες στα 1.212,30 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Οκτωβρίου, ενώ στο σύνολο του Οκτωβρίου κατέγραψε ισχυρή άνοδο 1,75%, το μεγαλύτερο ποσοστό μηνιαίας αύξησης από τον Ιούλιο του 2017.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council – WGC), οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αγόρασαν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών κατά το γ’ τρίμηνο του 2018, και συγκεκριμένα 148 μετρικούς τόνους, ποσό αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Με βάση τιμής τα 1.223 δολάρια, η συνολική δαπάνη έφθασε στα 5,82 δις. δολάρια.

Τις περισσότερες αγορές πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία απέκτησε 92 τόνους, ενώ ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες Τουρκίας με 18,5 τόνους, Ινδίας με 13,7 τόνους και Καζακστάν με 13,4 τόνους.