Πολύ μεγάλες ήταν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν έντονα τις ανησυχίες τους μετά τα σχόλια της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αλλά και λόγω των φόβων για ένα νέο δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω της ανόδου των κρουσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 που άνοιξε με απώλειες 2,4% έκλεισε με μεγάλες απώλειες γύρω στο 3,8%.

Ο πανευρωπαικός δείκτης έχει κερδίσει μέχρι στιγμής περίπου 32% από τα χαμηλά Μαρτίου.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έχασε 6,9%, ενώ οι υπόλοιποι τομείς βρέθηκαν επίσης στο κόκκινο.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 3,99%, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε ελεύθερη πτώση με -4,47%.

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με πτώση -4,71%, ενώ σε απώλειες 3% κινήθηκαν η Ιταλία και η Ισπανία.

Η αντίδραση των επενδυτών στις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Fed βρίσκεται στο επίκεντρο σήμερα καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ άφησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα τα αυξήσει μέχρι το 2022. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προβλέπει συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 6,5% το 2020 και επέκταση 5% το 2021.

«Δεν σκεπτόμαστε να αυξήσουμε τα επιτόκια. Δεν σκεφτόμαστε καν να σκεφτούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι «να υποστηρίξουμε την οικονομία. Αυτό θα πάρει κάποιο διάστημα».

«Νομίζουμε ότι η Fed θα κρατήσει πατημένο το γκάζι μέχρι να επανέλθουν τα επίπεδα απασχόλησης», ανέφερε ο Gareth Nicholson, της Τράπεζα της Σιγκαπούρης στο CNBC. Χρησιμοποιώντας την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ως παράδειγμα, ο Nicholson είπε ότι χρειάστηκε μια πενταετία να επανέλθουν τα επίπεδα ανεργίας εκεί που ήταν πριν την κρίση.

Νωρίτερα και οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν ισχυρή πτώση στον απόηχο της Fed.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lufthansa έχασε 9%, έπειτα από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι κινδυνεύουν 26.000 θέσεις εργασίας.

Η μετοχή της Renault είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στο -14% έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του γαλλικού κοινοβουλίου ότι δεν εξετάζεται κάποια επιπλέον κρατική ενίσχυση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Unilever ήταν μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές μετοχές που έκλεισε σε θετικό έδαφος, με κέρδη 1,5%.

Η μετοχή της Just Eat Takeaway απώλεσε 2,7%, μετά την ανακοίνωσή της ότι προχώρησε στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, GrubHub, έναντι 5,8 δισ. βρετανικών λιρών (7,3 δισ. δολ.).