(Last update – 15:35)

Εντυπωσιακό rebound καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντονίζεται με την ευρύτερη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να αναστείλει προσωρινά τους ανταποδοτικούς δασμούς, με εξαίρεση την Κίνα. Στις παρυφές των 1.600 μονάδων επανήλθε ο Γενικός Δείκτης, αν και στη συνέχεια οπισθοχώρησε, με τον τζίρο να ξεπερνά πλέον τα 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (10/4), ο Γενικός Δείκτης «σκαρφαλώνει» κατά +4,07% στις 1.590,54 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.653,24 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.528,89 μονάδες. Ράλι άνω του +4% «τρέχουν» οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υπερβαίνει προσωρινά τις 1.500 μονάδες. Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματευόταν στο «κόκκινο» καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και τελικά έχασε -2,7%, έχοντας ευθυγραμμιστεί με το sell off των ευρωπαϊκών αγορών.

Σε «μαριονέτες» του Ντόναλντ Τραμπ έχουν μετατραπεί τα χρηματιστήρια, αφού κάθε του κίνηση καθορίζει την πορεία των μετοχών σε όλο τον κόσμο. Ως μοχλός αποσυμπίεσης στις ασταμάτητες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών λειτούργησε η απόφασή του να μειώσει στο 10% τους δασμούς σε όλους πλην της Κίνας για 90 ημέρες. Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, οι αγορές πήραν τα «πάνω» τους απορροφώντας μεγάλο μέρος των ισχυρών κραδασμών που υπέστησαν και περιορίζοντας τους φόβους για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Πρόσθετος θετικός καταλύτης η απόφαση της ΕΕ να «παγώσει» για 90 ημέρες τα αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς.

Η ακραία μεταβλητότητα, η οποία επικρατεί στη Wall Street από τότε που ανακοίνωσε ο Τραμπ τους ανταποδοτικούς δασμούς, διοχετεύθηκε σε όλες τις αγορές και ως εκ τούτου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου ο Γενικός Δείκτης κινείται σε πολύ μεγάλο εύρος τιμών, το οποίο ξεπέρασε τις 140 μονάδες στη «Μαύρη Δευτέρα» (7 Απριλίου) για τα χρηματιστήρια. Χθες ο ΓΔ έφτασε να χάνει την στήριξη των 1.500 μονάδων, ωστόσο έκλεισε αρκετά πάνω από αυτές, ενώ διαπραγματεύθηκε σε ένα εύρος άνω των 50 μονάδων. Αναλυτικότερα, το εύρος διακύμανσης του ΓΔ ανήλθε σε 35,85 μονάδες στις 3 Απριλίου, σε 86,41 μονάδες στις 4 Απριλίου, σε 142,35 μονάδες στις 7 Απριλίου, σε 77,02 μονάδες στις 8 Απριλίου και σε 55,87 μονάδες στις 9 Απριλίου.

Στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το ΧΑ, ο κ. Πέτρος Στεριώτης εξηγεί ότι «η ελληνική Αγορά πλήρωσε βαρύ τίμημα λόγω του “ρηχού” χαρακτήρα της, της υπερεξάρτησης από χαρτοφυλάκια που “χτύπησαν” πανικόβλητα margin calls και του εντυπωσιακού ράλι που είχε προηγηθεί και το οποίο ήταν σαφές ότι “έκλεινε το μάτι” σε όσους γλυκάθηκαν από τα γρήγορα κέρδη και έσπευσαν στο “ταμείο”».

«Σε κάθε περίπτωση τα βελτιωμένα εταιρικά θεμελιώδη παραμένουν στη “φαρέτρα” των εισηγμένων, παρά τις όποιες αναπροσαρμογές χρειαστεί να γίνουν στις τιμές-στόχους των μετοχών λόγω των νέων δεδομένων σε εγχώρια και διεθνή καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στο ΑΕΠ. Η ψύχραιμη αποτίμηση των αριθμών αποτελεί ξανά το ζητούμενο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και συμπληρώνει: «Η γενικότερη ψυχολογία της Αγοράς παραμένει εύθραυστη, οι ειδήσεις είναι απρόβλεπτες και βασίζονται στα κέφια του κυρίου Τραμπ, ενώ οι επενδυτές εντός και εκτός Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης».

Στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες, καθώς η DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, αυξάνοντας τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις τους σε BBB από BBB (low). Για την ΕΤΕ, το trend παραμένει σταθερό, ενώ για την Eurobank, ο καναδικός οίκος αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές (positive) από σταθερές (stable). Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,85 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό €0,8075/μτχ) διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της Autohellas. Η πληρωμή θα ξεκινήσει την Τετάρτη 16 Απριλίου.

Διατηρούν ξεκάθαρο προβάδισμα οι αγοραστές

«Άλμα» +5,48% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.472,14 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά +4,8% στις 3.936,10 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +4,08% στις 2.459,35 μονάδες.

Στα 176,58 εκατ. ευρώ «εκτοξεύεται» η αξία των συναλλαγών, με τα 5,03 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 44 εκατ. ευρώ κάνει η Πειραιώς και ακολουθούν η Alpha Bank με 24 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 20 εκατ. ευρώ και η Metlen με 18 εκατ. ευρώ. Στα 112,04 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Καθολική η επικράτηση των αγοραστών, με 107 μετοχές σε ανοδικό έδαφος, μόλις 3 σε πτωτικό, ενώ 2 μετοχή παραμένει χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank «αναρριχάται» κατά +6,84% στα 2,045 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (+6,09% στα 4,634 ευρώ), η Εθνική (+5,03% στα 8,762 ευρώ) και η Eurobank (+4,32% στα 2,292 ευρώ). Στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, η Τρ. Κύπρου ξεχωρίζει με κέρδη +7,78% στα 5,54 ευρώ και έπονται η Attica Bank (+5,91% στο 0,753 ευρώ) και η Optima bank (+3% στα 14,42 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Viohalco «απογειώνεται» κατά +8,3% και η θυγατρική Cenergy κατά +7,5%. «Άλμα» +7,3% καταγράφει η Ελλάκτωρ. Κέρδη άνω του +6% σημειώνουν η Metlen και η ElvalHalcor. Κατά τουλάχιστον +5% ενισχύονται η ΔΕΗ, η Titan και η Aktor. Άνοδο μεγαλύτερη του +4% καταγράφουν η Coca Cola, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η HELLENiQ ENERGY. Στο +3% ακολουθούν η Jumbo και η Motor Oil.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ράλι +7,6% κάνει η Intralot και +7,4% η ΑΒΑΞ. Ακολουθούν με κέρδη άνω του +6% η Quest, η ΕΧΑΕ, η Fourlis, η Intracom Holdings, η Noval Property και η Lavipharm. Άνοδο +5% καταγράφει Alumil, ενώ πάνω από +4% κερδίζουν η Κρι Κρι, η Ideal, η Profile και η Πλαστικά Θράκης.

Ράλι ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές

«Οξυγόνο» έδωσε στη Wall Street η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει για 90 ημέρες τους αυξημένους δασμούς που είχε επιβάλλει στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. «Άλμα» 2.900 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones, ο Nasdaq «εκτινάχθηκε» στο +12% και ο S&P 500 στο +9,5%, στην καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων πέντε ετών. Ξεκίνημα με απώλειες σχεδόν -2% προμηνύουν για σήμερα τα futures των βασικών δεικτών.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη σημειώνουν οι ευρωαγορές, στο πιο δυναμικό ράλι των τελευταίων πέντε ετών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «σκαρφαλώνει» κατά +5,5% και διαπραγματεύεται στις 495 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά +5,7%, ο γαλλικός CAC 40 κατά +5,6%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά +4,5%, ο ισπανικός IBEX 35 κατά +5,8% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά +7,1%.

Την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο ετών κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τον «πάγο» 90 ημερών στους αμερικανικούς δασμούς προς όλους τους εμπορικούς εταίρους με εξαίρεση την Κίνα. Ράλι +9% έκανε ο ιαπωνικός Nikkei, ακολούθησε ο Kospi στη Νότια Κορέα στο +6,6% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +4,5%.

Διαβάστε ακόμη

Δασμοί: Οι 14 ώρες που οδήγησαν στη «στροφή» Τραμπ – Τα ομόλογα, οι αγορές και ο Τζέιμι Ντίμον

Έργα: Νομοθετικές ενέσεις για να εκκινήσουν ΒΟΑΚ και έργα υποδομής της Θεσσαλίας

Εξοπλιστικά: Αυλαία στην Επιτροπή της Βουλής για το 12ετές πρόγραμμα των 25,8 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα