Αγορές

HCM Capital: Έρχεται κινεζικό κρυπτονόμισμα σε 2-3 μήνες

  • newsroom


Το λανσάρισμα μπορεί να γίνει εν είδει δοκιμής και όχι για να αντικαταστήσει εντελώς τις πληρωμές με κανονικά χρήματα

Η Κίνα είναι πολύ πιθανό να λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα εντός των επόμενων δύο – τριών μηνών, προβλέπει ο διαχειριστής επενδυτικής εταιρείας που έχει τη στήριξη της Foxconn Technology Group.

Η Κίνα έχει αναπτύξει μια δομή που ονομάζεται Ηλεκτρονική Πληρωμή Ψηφιακών Νομισμάτων (DCEP), σύμφωνα με τον Τζακ Λι της HCM Capital. Αυτό θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της χώρας να εκδώσει ένα ψηφιακό νόμισμα στις εμπορικές τράπεζες και σε δίκτυα πληρωμών της Alipay και της WeChat Pay, όπως εξηγεί ο ίδιος.

«Αρα, έχουν ήδη έτοιμο όλο το σύστημα και το δίκτυο. Νομίζω ότι θα δούμε (σσ. το ψηφιακό νόμισμα) πολύ σύντομα, ίσως εντός δύο, τριών μηνών», αναφέρει στο CNBC.

Όπως εξηγεί πάντως, το λανσάρισμα μπορεί να γίνει εν είδει δοκιμής και όχι για να αντικαταστήσει εντελώς τις πληρωμές με κανονικά χρήματα.

Σημειώνεται ότι η HCM Capital έχει επενδύσει σε μια σειρά σταρτ απς που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία blockchain, σύμφωνα με το Reuters. Υποστηρίζεται από την ταϊβανέζικη  Foxconn, η οποία έχει επενδύσει στο ταμείο Vision Fund αξίας 100 δισ. δολ. του ιαπωνικού κολοσσού SoftBank.

Πάντως, πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους που αφορούν απάτες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις δεν έχουν τρόπο να βάλουν κανονισμούς στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με την Ντανιέλα Στόφελ, υπουργό διεθνών οικονομικών της Ελβετίας, το αναμενόμενο λανσάρισμα του κινεζικού κρυπτονομίσματος μπορεί να κάνει τις αρμόδιες αρχές σε όλο τον κόσμο να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν και να βάλουν κανονισμούς σε τέτοιου είδους τεχνολογίες.

Απόρρητο Απόρρητο