Οι μετοχές που είναι σε διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – και συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 – έχασαν σωρευτικά 10% της αξίας τους σε έξι συνεδριάσεις από την κορυφή της 19ης Φεβρουαρίου, μπαίνοντας επίσημα σε επικράτεια διόρθωσης.

Το ίδιο έχει συμβεί και στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (DAX) και του Μιλάνο (MIB).

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η μεταβλητότητα (αυξημένo volatility) – καθώς εγκυμονεί κινδύνους πέρα από τους προφανείς.

Ποιός φοβάται τις διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια

Τα τελευταία χρόνια -και με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών -η διακύμανση των χρηματιστηριακών δεικτών είχε μειωθεί, η μεταβλητότητα ήταν χαμηλή.

Επάνω στην υπόθεση της χαμηλής μεταβλητότητας των χρηματιστηριακών δεικτών «έχουν χτιστεί» πολλά χρηματοπιστωτικά προϊόντα τα οποία έχουν πωληθεί σε επενδυτές – που έχουν χαμηλό ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους. 

Καθώς η αναταραχή επέστρεψε στις μετοχές, πολλοί επενδυτές θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ή τα αμοιβαία καθώς το χαρακτηριστικό της αυξημένης μεταβλητότητας δε θα συμφωνεί πλέον με το επενδυτικό τους προφίλ.

Πουλώντας όμως αυτα τα προϊόντα θα αυξήσουν περαιτέρω τη μεταβλητότητα και την αστάθεια στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Δημιουργείται δηλαδή ένας φαύλος κύκλος όπου η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές λόγω κορωνοιού, θα σπρώχνει προς την έξοδο τους επενδυτές – των οποίων η έξοδος θα αυξήσει περαιτέρω τη μεταβλητότητα – που «θα διώξει» ακόμα περισσότερους από τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα.