Χωρίς εκπλήξεις, η Fed προχώρησε την Τετάρτη 21/9 στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, δίνοντας παράλληλα σήμα για συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις για μια επιπλέον γενναία αύξηση στα επιτόκια.

Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και από σχεδόν μηδενικό σημείο σηματοδοτούν την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed από το 1990. Μάλιστα μαζί με τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» 4,6% το 2023.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στις 21.30 μ.μ.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για τους αναλυτές είναι μέχρι πότε η τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και πότε θα προχωρήσει στην αποκλιμάκωση τους.

Αυτό που διχάζει τους αναλυτές είναι ο πληθωρισμός σε συνάρτηση με το πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία οδηγώντας ενδεχομένως σε ήπια ύφεση, αλλά και το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγάλης αύξησης τον Νοέμβριο όπως και το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Κύριο σημείο ανησυχίας για τις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας είναι το κατά πόσο η άνοδος στο κόστος δανεισμού, που συνοδεύει τις αυξήσεις των επιτοκίων, για νοικοκυρά και επιχειρήσεις θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Όπως αναφέρει ο Τζιμ Κάρον της Morgan Stanley, η αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι μια διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο της ύφεσης. «Αυξάνοντας τα ρίσκα της ύφεσης, μειώνεις τα ρίσκα του πληθωρισμού, γιατί πρόκειται για μείωση της ζήτησης στην οικονομία. Η θυσία αφορά τη χαμηλότερη ανάπτυξη στο μέλλον», καταλήγει

Διαβάστε ακόμη:

H Pitsos έγινε… Pyramis – Ανοίγει το εργοστάσιο

Oι τρεις κλίμακες για την επιδότηση ρεύματος τον Οκτώβριο – Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Στην Attica Συμμετοχών περνά η ΑΝΕΚ – Οι όροι της συμφωνίας με τους πιστωτές