Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την εκκίνηση της νέας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν πως ΕΕ και ΗΠΑ θα καταλήξουν σε ένα βασικό πλαίσιο συμφωνίας που θα γλιτώσει την περιοχή από τους υψηλούς ανταποδοτικούς δασμούς ενόψει της διορίας της 9υς Ιουλίου. Εναλλακτικά ποντάρουν σε κάποια παράταση, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Σκοτ Μπέσεντ την Κυριακή, για τις συνομιλίες που έχει σημειωθεί πρόοδος.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αυξήθηκε 0,44% στις 543 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε άλμα ύψους 1,20% με αποτέλεσμα να επανέλθει πάνω από το όριο των 24.000 μονάδων, στις 24.073 και ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,35% στις 7.723 μονάδες. Αντιθέτως ο FTSE 100 στο Λονδίνο πιέστηκε χάνοντας 0,19% στις 8.806 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,74% φτάνοντας τις 39.914 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 14.974 μονάδες αυξημένος κατά 0,73%.

Καθώς οι αγορές μετρούν πλέον αντίστροφα για την κρίσιμη ημερομηνία που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, οι διεθνείς επενδυτές προσπαθούν να διαγνώσουν εάν οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνίες με εμπορικούς εταίρους προκειμένου να αποφευχθούν νέες αυξήσεις δασμών.

Ο Τραμπ είχε «παγώσει» προσωρινά, για διάστημα 90 ημερών, αρκετούς από τους σκληρότερους ανταποδοτικούς δασμούς μετά τη δήλωση της 2ας Απριλίου που είχε προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνιών με αρκετούς εμπορικούς εταίρους και ότι έως τις 9 Ιουλίου θα αποστείλει ειδοποιήσεις σε αρκετές χώρες, οι οποίες δεν θα αποφύγουν την επιβολή υψηλότερων δασμών από την 1η Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον επικεντρώνει τις διαπραγματεύσεις της σε 18 στρατηγικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ άφησε περιθώριο για μια πρόσθετη παράταση τριών εβδομάδων για τις χώρες όπου έχει διαπιστωθεί πρόοδος αλλά απλά δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες.

Ειδικά για τις συνομιλίες με την ΕΕ σχολίασε πως έχει υπάρξει πολύ καλή πρόοδος.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές το τελικό ύψος των δασμών. Τον Απρίλιο ο Πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι οι δασμοί θα κυμαίνονται από 10% έως 50% για τις μεγάλες οικονομίες, αλλά αργότερα άφησε να εννοηθεί πως ορισμένοι ενδέχεται να φτάσουν και το 60% ή το 70%.

Στο μέτωπο των μάκρο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, κυρίως χάρη στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας. Η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μηδενική μεταβολή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax, οι τιμές κατοικιών παρέμειναν στάσιμες τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, με τον δείκτη του προηγούμενου μήνα να αναθεωρείται σε πτώση 0,3% από την αρχική εκτίμηση -0,4%.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη χαμηλή δυναμική της αγοράς ακινήτων, μετά την αύξηση της φορολογίας στις συναλλαγές ακινήτων που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο.

Στο πεδίο των commodities, η αρχική αντίδραση των πετρελαϊκών τιμών στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ για νέα αύξηση της παραγωγής ήταν αρνητική, ωστόσο σταδιακά οι τιμές άλλαξαν πρόσημο και ενισχύθηκαν αρκετά καθώς ο κλάδος αναθάρρησε από τις εκτιμήσεις ότι οι διεθνείς οικονομίες θα αποφύγουν το χτύπημα των δασμών.

Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου σημείωσε σημαντικό άλμα ύψους 1,30% στα 69,19 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI ανέβηκε 0,91% φτάνοντας τα 67,63 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους θεωρούν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα παραμείνουν κάτω από το όριο των 70 δολαρίων μέχρι και τα τέλη της χρονιάς, λόγω της αβεβαιότητας και της προοπτικής υπερπροσφοράς στην αγορά.

Μάλιστα, η Goldman Sachs, σε ανάλυση της, προέβλεψε ότι ο ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση του Αυγούστου θα προχωρήσει σε μια τελευταία μέγα αύξηση των επιπέδων προσφοράς κατά 550.000 βαρέλια ημερησίως από τον Σεπτέμβριο.

Στον αντίποδα ο χρυσός έχασε έδαφος με την τιμή spot να υποχωρεί 0,48% στα 3.322 δολάρια την ουγγιά, που είναι και χαμηλό μιας εβδομάδας με φόντο την ισχυροποίηση του δολαρίου.

Πράγματι, στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε στο 97,33 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1734 με το ευρώ να διολισθαίνει κατά 0,38%.

Διαβάστε ακόμη 

Τα επόμενα βήματα και τα οφέλη της ένταξης του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Euronext

Κλιματιστικό: Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για δροσιά και οικονομία

Οικογένεια Τσάκου: Μετά τις θάλασσες, εμφιαλώνει νερό στον Γράμμο και γίνεται χορηγός του Ολυμπιακού (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα