Με μεγάλη πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω της έντονης διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,49% στις 329 μονάδες, με τις μετοχές των κλάδων αυτοκινήτου και ενέργειας να χάνουν πάνω από 4,7%.

Στους μεγαλύτερους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,24%, o γερμανικός DAX χάνει 3,29%, ο γαλλικός CAC40 -3,92%, ενώ στην περιφέρεια του ευρώ ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 2,98% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 στο -2,85%.

Νωρίτερα, ισχυρή πτώση σημείωσαν οι ασιατικοί δείκτες, αντιδρώντας στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή πως πιστεύει ότι ένα «λάθος» στην Κίνα ήταν η αιτία για την εξάπλωση της πανδημίας, αν και δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

Την περασμένη Πέμπτη, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν αναφέρει ότι έχουν καταλήξει πως ο ιός δεν είναι «ανθρώπινης κατασκευής», ωστόσο ερευνούν ακόμη κατά πόσον η εξάπλωσή του συνδέεται με κάποιο «ατύχημα» σε εργαστήριο στην κινεζική Ουχάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, σε έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η Κίνα κατηγορείται ότι έκρυψε συνειδητά τη σοβαρότητα της κατάστασης στην πρώτη φάση της πανδημίας προκειμένου να διακρατήσει ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Οι εξελίξεις με την εξάπλωση της πανδημίας παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανά τον κόσμο να ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον 247.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, εξέφρασε εκτός των άλλων την αισιοδοξία του την Κυριακή ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι πραγματικότητα πριν το τέλος του 2020.

Στα μάκρο της ημέρας, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που έδειξαν πραγματική κατάρρευση τον μήνα Απρίλιο, μήνα που κυριάρχησαν τα lockdowns σε πολλές οικονομίες ανά τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός ΡΜΙ της IHS Markit, βυθίστηκε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο από τις 44,5 μονάδες τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1997, όταν ξεκίνησε η έρευνα.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 33,6 μονάδες.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, ξχωρίζει η γερμανική Thyssenkrupp, η μετοχή της οποίας έκανε βουτιά άνω του 14% στις πρωινές συναλλαγές, μετά από αναφορές ότι η διοίκηση ενημέρωσε το προσωπικό για μείωση ρευστότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.