Τέλος στην καθοδική πορεία 3 συναπτών συνεδριάσεων έβαλαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μία ημέρα μετά την ανάδειξη του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου ως καινούργιου επικεφαλής του Eurogroup.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρήκαν στήριξη από το ισχυρό ριμπάουντ της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο σε Γαλλία και Ιταλία, στην 2η και 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα η παραγωγή των εργοστασίων τον Μάιο στη Γαλλία έκανε άλμα 19,6% από -20,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ιταλία εκτινάχθηκε στο 42,1% από -20,5% τον Απρίλιο.

Περαιτέρω συμβολή στη διαμόρφωση του σημερινού θετικού κλίματος προσέφεραν και οι αναφορές τα αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες που έγιναν σε φάρμακο της Gilead, έδειξαν ότι μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο θνησιμότητας από τον κορωνοϊό.

Οι αναφορές αυτές δεν βοήθησαν τις μετοχές των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα ο κλάδος υγείας να κλείσει με απώλειες 0,19%, ένας από τους ελάχιστους κλάδους με αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα οι κυκλικοί κλάδοι όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών διέπρεψαν, σημειώνοντας έκαστος κέρδη σχεδόν 2,40%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,88%, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να παρουσιάζει τα περισσότερα κέρδη εκ των κυριοτέρων της ηπείρου, της τάξως του 1,34%.

Άνοδο 1,15% σημείωσε ο DAX, οριακά άνω του 1% (1,01%) ο CAC 40 στο Παρίσι, στο +0,76% ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Η μετοχή της Carlsberg ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη άνω του 6%, μετά την ανακοίνωση της δανέζικης ζυθοποιίας με την οποία ανέφερε ότι η υποχώρηση των πωλήσεών της στη δυτική Ευρώπη επιβραδύνει.