Τη διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος 5,25% – 5,50% (υψηλό 22 ετών) αποφάσισε η Fed κατά τη διήμερη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου που ολοκληρώθηκε απόψε, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι αναμένεται να υπάρξει άλλη μία αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική κατά το 2024 από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Στην περίπτωση που η τελική αύξηση πραγματοποιηθεί, θα είναι η 12η άνοδος των επιτοκίων από τον Μάιο 2022. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο κατά μέσο όρο στο 5,5 – 5,75%, δηλαδή υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Επίσης, στις νέες προβλέψεις που ανακοίνωσε η Fed αναφέρεται ότι το 2024 τα επιτόκια θα υποχωρήσουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έναντι εκτιμήσεων για μία ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Παράλληλα, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου, το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι η Fed δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα ύφεση στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του 2023 θα έχει υποχωρήσει στο 3,3%, την επόμενη χρονιά στο 2,5% και μέχρι τα τέλη του 2025 στο 2,2%.

Ακόμη, η Fed αναβάθμισε σημαντικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη εντός του έτους στο 2,1%, σε «σταθερή» από «ήπια», έναντι 0,4% προηγουμένως. Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να παραμείνει σταθερό περίπου στο 3,8%, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο υψηλότερου κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου η Federal Reserve είχε αποφασίσει ομόφωνα να προχωρήσει σε άλλη μία μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αγορών και των επενδυτών.

Ωστόσο, υπήρξε διάσταση απόψεων για τις κινήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς πολλά μέλη του συμβουλίου της Fed δίσταζαν να συμφωνήσουν στην οριστική παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι τα υψηλά επιτόκια συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, ωστόσο υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης.

Διαβάστε ακόμη

Ο Σκλαβενίτης μοιράζει για πρώτη φορά χρήμα από το ταμείο του

«Λουκέτο» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης – Φόβοι για νέο άλμα στο ντίζελ

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 5% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ