Στάση αναμονής για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κράτησε το συμβούλιο της Federal Reserve, αποφασίζοντας έτσι να δώσει περισσότερο χρόνο στην μέχρι τώρα περιοριστική νομισματική πολιτική να λειτουργήσει και δεδομένης της, έστω και αργής, αποκλιμάκωσης των τιμών. Οι αγορές περίμεναν την εξέλιξη αυτή με αποτέλεσμα οι δείκτες στη Wall Street να καταγράφουν από νωρίς κέρδη, τα οποία προφανώς και κράτησαν μετά την επιβεβαίωση των προβλέψεων.

Συγκεκριμένα τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50% που σε κάθε περίπτωση είναι τα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και 22 χρόνια. Έχουν προηγηθεί συνολικά 11 αυξήσεις από το Μάρτιο του 2022, από τις οποίες οι τέσσερις έλαβαν χώρα μέσα στη φετινή χρονιά.

Σημειωτέον πως η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από την FOMC.

Πάντως, το συμβούλιο διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εξετάζει τις επιπλέον πληροφορίες και τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής» προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. «Η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει εάν αναδυθούν (νέα) ρίσκα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της» ξεκαθαρίζει το ανακοινωθέν.

Παράλληλα το συμβούλιο προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την πορεία της οικονομίας επισημαίνοντας ότι «η οικονομική δραστηριότητα διευρύνθηκε με ισχυρό ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο», τροποιώντας έτσι τη φρασεολογία της ανακοίνωσης του Σεπτεμβρίου, όταν είχε υποστηρίξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με «σταθερό ρυθμό».

Το ΑΕΠ διευρύνθηκε σε ποσοστό 4,9% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο, ξεπερνώντας ακόμη και τις καλύτερες προβλέψεις των αναλυτών, ενώ και στην αγορά εργασίας προστέθηκαν 336.000 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Στην ανακοίνωση του συμβουλίου επισημαίνεται πως ο ρυθμός ενίσχυσης της αγοράς εργασίας έχει κάπως υποχωρήσει σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς, αν και παραμένει υψηλός!

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου το συμβούλιο, αλλά και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης πριν τα τέλη της χρονιάς, καθώς η οικονομία έχει επιδείξει αυξημένη αντοχή στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων με την κατανάλωση να παραμένει ισχυρή, ενώ και η αγορά εργασίας διατηρεί εικόνα υπερθέρμανσης με την ανεργία να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, το συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο… ταβάνι για όσο χρειαστεί προκειμένου ο πληθωρισμός να επανέλθει κοντά στο ποσοστό-στόχο του 2%.

Η σημερινή ανακοίνωση περιλάμβανε μερικές ακόμη, μικρές, τροποποιήσεις στην φρασεολογία του κειμένου. Σημειώνεται η αναφορά στη σύσφιξη τόσο των χρηματοοικονομικών όσο και των πιστωτικών συνθηκών, όπου έχει προστεθεί η αναφορά στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, σαν αποτέλεσμα της εκτίναξης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Wall Street.

Διαβάστε ακόμη

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Reuters: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό – Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ