Αξία στα ομόλογα Tier- II των ελληνικών τραπεζών διακρίνουν εγχώρια και ξένα funds, τα οποία έχουν ξεκινήσει τοποθετήσεις σε αυτά παράλληλα με τις ελληνικές μετοχές.

Οπως επισημαίνει ξένος διαχειριστής: “ Υπάρχει αξία. Λόγω της πτώσης των τιμών έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό upside ενω και η απόδοση είναι ελκυστική”. Δεν είναι, όμως, μόνο οι ελκυστικές τιμές που έχουν φέρει τα funds στα ελληνικά Tier – II των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών. Εξαιτίας της νομικής μορφής τους είναι προστατευμένα ακόμα και στο απευκταίο σενάριο μιας αραίωσης της αξίας των μετοχών ( Dilution ). Τα ομόλογα θα αποπληρωθούν, έτσι οι επενδυτές έχουν διασφαλίσει τις επενδύσεις τους.

Το μειονέκτημα  για επενδυτές της λιανικής είναι ότι, όλα τα ομόλογα εκδοθεί σε μεγάλα ποσά ( 500 εκατ. 750 εκατ. κλπ ) και η ονομαστική τους αξία ήταν 100 χιλιάδες ευρώ, έτσι ο επενδυτής χρειάζεται να δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό. Επιπλέον, η αγορά δεν είναι εύκολη καθώς δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά.

Το tier II της Πειραιώς ( 2020, 5,5% ) έχει τιμές 52% ( bid) και 58% (ask ). Στην Εθνική Τράπεζα ( 2020, 2,75% ) οι τιμές ήταν 100,8 και 101,35 αντίστοιχα. Στην Alpha bank (2020, 4,25% ) ήταν 71,2% και 76,2%. Και στην Eurobank 100,76 και 101,39 αντίστοιχα.

Τα πακέτα στις Τράπεζες συνεχίζονται – Την Παρασκευή οι οριστικές μεταβιβάσεις

Παράλληλα, χθες τα πακέτα στις τραπεζικές μετοχές για την αναθεώρηση του Δείκτη Msci συνεχίζονται με τους αγοραστές να πηγαίνουν κατά τι υψηλότερα. Χθες διακινήθηκαν  πολλαπλά πακέτα σε τιμές κατά τι υψηλότερες απο τις προηγούμενες ημέρες.

Οπως αναφέρει χρηματιστής που εμπλέκεται στις συναλλαγές την Παρασκευή ( 29 Mαϊου), θα γίνουν οι τελευταίες μετακινήσεις και ουδείς γνωρίζει – όπως συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις – σε ποιές τιμές θα γίνουν οι μεταβιβάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι μεταβιβάσεις γίνονται κοντά στις τιμές αγοράς.  Πρόκειται για συναλλαγές liquidity events, όπως αποκαλούνται και συνήθως μετά απο αυτό το διάστημα των συνεχών πακέτων, ακολουθεί μια ανοδική περίοδος αφού έχει προηγηθεί πίεση στις τιμές απο τις συνεχείς εκροές κεφαλαίων.