Η αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου να ξεπεράσει οριστικά τα επίπεδα τιμών όπου αλλάζει η τάση * 860 μονάδες* αφορά κυρίως τις τραπεζικές μετοχές.

Απο τα μέσα Ιανουαρίου και πριν από τις ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές απέδωσαν, αλλά μετεκλογικά όλοι οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι, οι θετικές προοπτικές είχαν ενσωματωθεί στις τιμές, δηλαδή είχαν προεξοφληθεί στο μεγαλύτερο τους μέρος.

Η αγορά, επίσης, επιβράβευσε τις εξαγγελίες ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ, αλλά στις τράπεζες οι αγοραστές δεν είναι τόσοι, ώστε να σταματήσουν οι ανοικτές θέσεις πώλησης. Μάλιστα, ακόμη κι ένας long επενδυτής, όπως η Βlackrock, αύξησε τα short στην Alpha bank προκειμένου να προστατεύσει την επένδυση του.

Γιατί παραμένουν οι μετοχές κάτω από τις τιμές αυξήσεων κεφαλαίου του 2015

Οι τιμές των μετοχών τραπεζών παραμένουν κάτω απο τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, όταν σχεδόν μηδενίστηκαν κατά την επιβολή των κεφαλαιακών τους ελέγχων.

Μάλιστα, μετά από εκείνες τις αυξήσεις ακολούθησε πτώση καθώς η αγορά τις θεωρούσε ακριβές ακόμη και στο επίπεδο τιμών 0,30 φορές την λογιστική τους αξία. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν, ως ένα βαθμό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια * μείωση 15 δις. ευρώ το 2018*, ο όγκος των κόκκινων δανείων παραμένει υψηλός.

Το συνολικό ενεργητικό τους, επίσης, παραμένει χαμηλότερο έναντι του 2015. Επιπλέον, ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία παραμένει χαμηλός έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου, που κινείται στο 0,60-0.,80.

Όμως, μετά τις εκλογές οι επενδυτές βλέπουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση φόρων, αλλά έως τώρα δεν έχουν δει απο που θα προκύψουν τα έσοδα, δηλαδή η πρόσθετη ανάπτυξη πάνω απο 1,5-1,8%. Επίσης, οι δανειστές ή θεσμοί όπως τους αποκαλούσε ο Σύριζα, δεν έχουν διαφωνήσει με τις εξαγγελίες, αλλά δεν έχουν συμφωνήσει πλήρως με το ελληνικό σχέδιο.

Τους επόμενους μήνες μέχρι το Φθινόπωρο οι επενδυτές θα έχουν τις απαντήσεις για την γνώμη των δανειστών. Το Φθινόπωρο, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος προετοιμάζει την οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που είχαν επιβληθεί τα τέλη Ιουνίου του 2015.

Τότε οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν επι τρεις συνεχείς ημέρες (3 -5 Αυγούστου 2015limit down -30%), καθώς οι περιορισμοί των κεφαλαίων κίνησης θα συμπίεζαν την οικονομία.

Η οριστική άρση των capital controls – καθώς εκλείπουν και οι ουσιαστικοί λόγοι της επιβολής τους- θα αποτελέσει την αντίστροφη κίνηση. Επειδή δε ακολουθούν η έγκριση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων με το APS και το πλάνο της Τράπεζας Ελλάδος, η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει αυτές τις εξελίξεις, πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο απο την ανάποδη πλευρά ( limit up).

Άλλωστε- εφόσον θα εκλείπουν οι λόγοι που οδηγούν τα fund να σορτάρουν τις τράπεζες- δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, τότε θα χρειαστεί να κλείσουν τις θέσεις τους, πριν σημειώσουν μεγάλες ζημιές.