Σε ενέργεια και κατασκευές προσανατολίζονται τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών, πέραν των τραπεζών που αποτελούν το μόνιμο και άμεσο “στοίχημα”, ενόψει της ανάκαμψης της οικονομίας.

Μάλιστα, σε όλες τις συναλλαγές – μεταβιβάσεις πακέτων, ιδιωτικές τοποθετήσεις – υπάρχουν πρόθυμοι επενδυτές οι οποίοι αποδέχονται μια μικρή έκπτωση και εισέρχονται στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει μεταβιβαστεί σε ξένους επενδυτές περίπου το 6,2% των μετοχών της Ελλάκτωρ, ενώ εχθές Τρίτη με δυο πακέτα μεταβιβάστηκε το 0,87% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή.

Στην Ελλάκτωρ, τα πακέτα που μεταβιβάστηκαν ήταν περισσότερα, καθώς πρώτα πωλήθηκε το πακέτο του Amber Capital που ήταν περί το 4,5%. Ακολούθησε επίσης ένα πακέτο 1,8 εκατ. μετοχών ή 0,84% των μετοχών. Μια ημέρα μετά ακολούθησε από την Euroxx η ιδιωτική τοποθέτηση 2,1% μετοχών της Ελλάκτωρ, η οποία πωλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Τα δυο τελευταία πακέτα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκτήθηκαν από αμερικανικά funds.

Λίγες ημέρες μετά, ακολούθησε το πακέτο του York Capital στην Tέρνα Ενεργειακή το οποίο αποκτήθηκε άμεσα απο το Oλλανδικό fund Regenborg που είναι μέτοχος της Γεκ- Τέρνα. Σε μια πρώτη ανάγνωση, η μεταβίβαση των μετοχών είναι ένα απο τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες διεθνώς αμφισβητούνται εξαιτίας της τεράστιας εμπλοκής των κεντρικών τραπεζών στις οικονομίες.

To ερώτημα των περισσότερων παρατηρητών είναι για ποιους λόγους δέχονται οι ξένοι επενδυτές να πληρώσουν την υπεραξία των μετοχών λαμβάνοντας μια μικρή έκπτωση;

Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων και ξένων επενδυτών δεν είναι η είσοδος στην ελληνική αγορά, αλλά η έξοδος, καθώς η ρευστότητα δεν είναι πάντοτε δεδομένη, είτε λόγω των συνθηκών της οικονομίας, είτε λόγω της ρηχής αγοράς.

Οι ξένοι επενδυτές, λοιπόν, αναλαμβάνουν όχι μόνο το ρίσκο σε μια αναδυόμενη οικονομία- η οποία δεν διαθέτει ακόμα επενδυτική βαθμίδα, αλλά παίρνουν και το ρίσκο μιας ρηχής αγοράς. Η οποία επί δέκα χρόνια επιχειρεί να ξεφύγει απο τα δεσμά που προκάλεσαν τόσο οι περιοριστικές πολιτικές των δανειστών, όσο και ορισμένα εγκληματικά λάθη κυβερνώντων.

Βεβαίως, οι αγοραστές έχουν κατά νου το ευρύτερο πεδίο γύρω από την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χρόνια κατάρρευση του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα, η προνομιακή θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά τη μεταφορά της ενέργειας, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, προσφέρουν συνθήκες για μια μακροχρόνια ανάπτυξη η οποία θα προσφέρει επίσης μακροχρόνιες αποδόσεις.

Επιπλέον, σήμερα εμφανίζεται μια εμπλοκή στην χρηματοδότηση έργων. Όταν οι συνθήκες στην οικονομία βελτιωθούν, η προσφορά θα είναι η αυξημένη ενω την ίδια στιγμή οι φορείς εκτέλεσης των έργων είναι περιορισμένοι. Ενδεχομένως, όμως, η αλλαγή της τάσης στην οικονομία να προκαλέσει το ενδιαφέρον και ξένων παικτών ή να δημιουργήσει την ανάγκη νέων σχημάτων εντός Ελλάδος.