Ωφελημένο το πολύτιμο μέταλλο από το sell-off στα χρηματιστήρια, μια «ανάσα» από τα $1.300 – Γιατί δολάριο και χρυσός εμφανίζουν σπάνια συσχέτιση – Που πηγαίνει το «έξυπνο χρήμα» – Οι φόβοι για ύφεση ωθούν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Συνεχίζει ακάθεκτος το ανοδικό σερί του ο χρυσός, προσθέτοντας άλλα 10,7 δολάρια στην αξία του ή +0,8%, φτάνοντας στα 1.294,80 δολάρια ανά ουγγιά, μια «ανάσα» από το ψυχολογικό φράγμα των 1.300 δολαρίων.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ένα επίπεδο που είχαμε εδώ και μήνες τονίσει στο newmoney.gr πως θα ξαναέπιανε, καθώς μαζεύονταν «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, με ότι ακολούθησε μετά στα χρηματιστήρια, δηλαδή το χειρότερο sell-off της δεκαετίας.

Follow the (smart) money

Η σημερινή ελεύθερη πτώση 10% της Apple πυροδότησε το νέο ξεπούλημα στις μετοχές και έστειλε ακόμη περισσότερους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού, ένα καταφύγιο στο οποίο το «έξυπνο χρήμα» έχει επιλέξει εδώ και καιρό να τοποθετείαι, αργά, διακριτικά, αλλά σταθερά.

Δεν είναι τυχαίο επίσης που κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε αρκετές χώρες αγοράζουν μετά μανίας ή επαναπατρίζουν τον χρυσό τους τα τελευταία δύο χρόνια, υπό το φόβο παγκόσμιας ύφεσης.

Στα παρακάτω διαγράμματα φαίνεται ξεκάθαρα πως αρκετές χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές χρυσού τον τελευταίο χρόνο. Ρωσία, Καζακστάν, Ινδία, Μεξικό και Τουρκία είναι μερικές από αυτές. Οι συνολικές αγορές χρυσού παγκοσμίως από κεντρικές τράπεζες βρίσκονται επίσης σε υψηλό τετραετίας.centralbgoldd.png

highestsince.png

«Σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Χθεσινά στοιχεία για την Κίνα είχαν δείξει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε 19 μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση κατά το τρέχον έτος.

Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενέτειναν τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση διολίσθησε στις 54,1 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2018 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016- από 59,3 τον Νοέμβριο.

«Χέρι-χέρι» χρυσός και δολάριο… γιατί;

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,6% στις 96,3 μονάδες.

Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,140 δολ., ενώ το δολάριο σημειώνει πτώση 0,9% έναντι του γιεν, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 107,9 γιεν.

Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Πάντως δολάριο και χρυσός εμφάνισαν ανοδική πορεία το 2018, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι.

Η σπάνια αυτή θετική συσχέτιση των δύο κατά τα άλλα ανταγωνιστών αποτελεί συνήθως σινιάλο ύφεσης, καθώς φανερώνει πως ασχέτως της ανόδου του δολαρίου, οι επενδυτές επιλέγουν να αγοράζουν χρυσό κι ας είναι ακριβότερος μέσω συναλλάγματος, καθώς θεωρούν ότι αναμένεται κάποιο sell-off ή ύφεση που θα καταστήσει έτσι κι αλλιώς πολυτιμότερο asset και ασφαλές καταφύγιο το πολύτιμο μέταλλο. Για όλα αυτά έχουμε μιλήσει αναλυτικά στο newmoney.gr στο παρελθόν. Όσο για την πορεία του δολαρίου, αναλυτικότερα εδώ.

Στο παρακάτω διαγράμματα: Ο χρυσός κερδίζει πανηγυρικά τον S&P 500 για το μήνα Δεκέμβριο. Εάν κάποιος είχε επενδύσει σε χρυσό αντί για μετοχές θα είχε σχεδόν 14% αυξημένο χαρτοφυλάκιο σε σύγκριση με κάποιον που επένδυσε στον S&P. Επίσης οι επιδόσεις ενός οποιουδήποτε χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει τοποθέτηση 6% σε χρυσό, είναι συγκριτικά καλύτερες από αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο χωρίς επένδυση σε χρυσό.

goldebatssp.png

perfoprmadddd.png

Προεξοφλείται χαλάρωση νομισματικής πολιτικής από Fed

Επιπλέον, η άνοδος του χρυσού αντικατοπτρίζει και τις προσδοκίες για μια επιβράδυνση ή ακόμη και προσωρινή «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed κατά το 2019.

Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, τόνισε σήμερα ότι μετά το πρόσφατο sell off στις χρηματιστηριακές αγορές, τάσσεται υπέρ μιας παύσης στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μέχρις ότου υποχωρήσουν οι αβεβαιότητες.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως η Fed θα πρέπει να παραμείνει στο περιθώριο για τα πρώτα 1-2 τρίμηνα του 2019.

«Δεν πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να επιλυθούν κάποιες από αυτές τις αβεβαιότητες», δήλωσε ο Kaplan.