Του Δημήτρη Παφίλα

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι ξένοι επενδυτές για την πτώση των τραπεζικών μετοχών, αλλά και ορισμένων blue Chips στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ελληνική αγορά έκλεισε σήμερα με πτώση 1,19% στις 808 μονάδες, με έντονες τραπεζικές πιέσεις. Εάν συνδυάσει κανείς την πτώση των τραπεζών και ορισμένων blue chips, θα διαπιστώσει ότι οι ξένοι οίκοι – που έχουν και τον έλεγχο της αγοράς – “μπιζάρουν” την πλαγιοκαθοδική πτώση, με χαμηλούς όγκους, όταν υπάρχουν ταυτόχρονα «ανοιχτά» θέματα με το ΔΝΤ και την 3η αξιολόγηση. Και αν εν τέλει, επιβεβαιωθεί μια ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες γιατί η πτώση δεν λαμβάνει χώρα με μεγάλους όγκους; (σ.σ σε μια τέτοια περίπτωση η αγορά μπορεί να φθάσει και κάτω απο τις 650 μονάδες).

Ενώ λοιπόν μέχρι πρότινος οι ξένοι περίμεναν ότι, θα έκλειναν μια κερδοφόρα χρονιά – για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, αυτή η εξέλιξη αποτρέπεται εξαιτίας των πιέσεων του ΔΝΤ για ενδεχόμενη μη κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Όπως είναι γνωστό, η χρονιά για τους ξένους επενδυτές ολοκληρώνεται το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου, όπου μέχρι τότε χρειάζεται να παρουσιάσουν κέρδη. Η απαίτηση του ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση – η οποία αμφισβητεί και τον ευρωπαϊκό τρόπο εποπτείας – οδηγεί σε πτώση τις μετοχές, όχι με υψηλούς τζίρους. Για παράδειγμα, η πτώση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας δεν γίνεται ούτε καν με 10 εκατ. ευρώ σε αξία σε μια συνεδρίαση. Είναι εύλογο για κάποιους ξένους να «κλειδώνουν» τα όποια κέρδη τους, απο τα χαμηλά των τραπεζικών μετοχών, βλέποντας μάλιστα τις συνεχόμενες πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζικά στελέχη δηλώνουν με νόημα ότι το ΔΝΤ δεν έχει ελέγξει ποτέ τις τράπεζες, ούτε όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, ούτε όσον αφορά τα stress tests. Οι δανειστές του Ταμείου αμφισβητούν την ποιότητα των κεφαλαίων, ωστόσο, όπως ανέφερε και προχθές το Newmoney.gr, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επιπλέον 9 δισ. ευρώ.

Γιατί η Αθήνα ακολουθεί με μεγαλύτερη ένταση στην πτώση

Αν όμως, οι μετοχές των τραπεζών πέφτουν γιατί είναι περισσότερο ευάλωτες στις πιέσεις, τότε τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα blue chips που επίσης πιέζονται με χαμηλούς όγκους; Ενώ αρκετές εταιρείες διαθέτουν καλούς ισολογισμούς, οι μετοχές τους πιέζονται και ακολουθούν με ακόμη χαμηλότερους όγκους. Όπως γίνεται αντιληπτό, ούτε στις τράπεζες, ούτε στις καλές εταιρείες υπάρχουν ισχυρά “αναχώματα” για να αποτρέψουν μια πτώση – η οποία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη αν επεκταθεί η κρίση στην Βόρειο Κορέα ή αν ξεκινήσει η διόρθωση των αγορών. Ήδη το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες σημείωσε πτώση άνω του 1%, όταν η Ευρώπη κατέγραφε απώλειες 0,30%, με εξαίρεση την Μαδρίτη.