Στα γραφεία του Lansdowne Partners στο Λονδίνο, αλλά και στα υπόλοιπα δύο short Funds δεν περνούν τις πιο ανέφελες ημέρες.

Όπως θα δούμε, πόνταραν εναντίον των ελληνικών τραπεζών στηριζόμενοι σε ψευδείς αναφορές δυο Ελλήνων, ενός χρηματιστή κι ενός δικηγόρου.

Τα δυο πρώτα χρόνια τα στοιχήματα έβγαιναν, λόγω των εκθέσεων του ΔΝΤ και της απραξίας της ελληνικής κυβέρνησης για τις τράπεζες.

Τον τελευταίο χρόνο η μείωση των ΝPEs κατά 15 δισ. ευρώ, η αποφασιστικότητα του επόπτη και τα αμερικανικά funds, ματαίωσαν τα σχέδιά τους.

Tώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλησιάσει ορισμένα funds προκειμένου να πάρουν μετοχές και να κλείσουν τις θέσεις τους.

Ενόψει των ελληνικών εκλογών το «παιχνίδι» θα γίνει πιο άγριο. Εφόσον υπάρξει αυτοδυναμία, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα πραγματοποιήσουν ράλι, έτσι οι short κινδυνεύουν. Τότε θα αναγκαστούν να πάρουν τις μετοχές υψηλότερα εαν μάλιστα οι αγοραστές ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα. Επιπλέον, όπως θα δούμε θα δοθεί συνέχεια σε καταγγελίες προς την βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ήττα

Aπό μέσα Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα οι Short υπέστησαν μια οδυνηρή ήττα στις ελληνικές τράπεζες. Από 1/1 H Tράπεζα Πειραιώς αποδίδει έως και 283% , ενώ η Εθνική 125%, η Eurobank 64,5% η Αlpha Bank 63,91%.

Παρά ταύτα όπως φαίνεται από τον πίνακα 1 συνεχίζουν να σορτάρουν τόσο στην Tράπεζα Πειραιώς, στην Eurobank, αλλά και την Εθνική.

Ο βρώμικος ρόλος από δυο «εφιάλτες» – Ο χρηματιστής και ο δικηγόρος

Τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NΜ ένας χρηματιστής του οποίου η εταιρεία έχει μειώσει τις συναλλαγές στο ΧΑ, άρχισε να παίζει ένα βρώμικο ρόλο.

Με emails προς το Lansdowne αλλά και ενημερώσεις σε ξένους επενδυτές άρχισε να δυσφημεί μια ελληνική Τράπεζα. Oι αναφορές του ήταν ότι, «θα κλείσει η Τράπεζα, ότι θα χρειαστεί κεφάλαια κλπ». Το παράδοξο της υπόθεσης είναι οτι φέρεται να εκπροσωπεί στην Ελλάδα έναν εκ των ξένων μετόχων! Όπως θα δούμε δε στη συνέχεια ο εν λόγω χρηματιστής αποσπά και δουλειές από την τράπεζα προς γενική κατάπληξη όλων.

Ο δεύτερος δικηγόρος φέρεται να πρωταγωνίστησε στις ψευδείς καταγγελίες στις οποίες προχώρησε το Lansdowne σε ενημέρωση προς ξένους επενδυτές.

Με μια ψεύτικη ανάλυση υποστηριζόταν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα με τους εγγυητές των δανείων.

Μια εκ των ελληνικών τραπεζών προχώρησε σε καταγγελίες στην Βρετανική FCA και έκτοτε το θέμα διερευνάται. Τα short funds, όμως συνεχίζουν να σορτάρουν αν και οι Financial Times, αλλά και η αγορά του Λονδίνου γνωρίζουν τα λάθος στοιχήματα τους.

Για το θέμα αναμένεται να υπάρξουν και νέες καταγγελίες καθώς ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αποδείξεις και ενημερώσεις με emails.