Αυστηρή προειδοποίηση για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ο «κατακερματισμός» της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου απηύθυνε το νούμερο δύο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ. Προειδοποίησε δε, την παγκόσμια κοινότητα πως βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στα πιο ισχυρά κράτη του πλανήτη έχουν αυξηθεί με τις πιθανές συνέπειες να μην περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά να απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα που έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες δημιουργώντας τις βάσεις για ένα δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο.

Η κυρία Γκόπιναθ, σε ομιλία της σε συνέδριο του International Economic Association στην Κολομβία, υποστήριξε ότι η πολυδιάσπαση και ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος» με αφορμή τη σύρραξη στην Ουκρανία αλλά και την επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην παγκόσμια οικονομία που θα έφτανε το 2,5% έως και το 7% του ΑΕΠ.

«Αν και δεν υπάρχουν σημάδια μιας εκτεταμένης υπαναχώρησης της παγκοσμιοποίησης, οι νέες γραμμές που προκύπτουν καθιστούν τον γεωοικονομικό κατακερματισμό μια αυξανόμενη πραγματικότητα. Αν ο κατακερματισμός βαθύνει περαιτέρω, θα μπορούσαμε να βρεθούμε ενώπιον ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην απειλή ενός νέου διαχωρισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο βασικά μπλοκ. Τα δύο αυτά μπλοκ θα απαρτίζουν η Δύση με κυρίαρχες δυνάμεις τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και η Ανατολή με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.

Η πανδημία και οι συνέπειες της στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως και η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδότησε την ενεργειακή κρίση, έχουν κάνει πολλές κυβερνήσεις να στραφούν σε περισσότερα μέτρα προστατευτισμού και στην προαγωγή των σχέσεων τους, σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο, μόνο με φιλικές χώρες. Πρόκειται για το περίφημο φαινόμενο του «friend-shoring» που απειλεί να αποδομήσει την παγκοσμιοποίηση, όπως την γνωρίζαμε.

Για παράδειγμα, οι συνεχιζόμενοι πολιτικοί και εμπορικοί τριγμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αφαίρεσαν από την Κίνα τον τίτλο του κυριότερου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, που κατείχε επί χρόνια, δίδοντας τη θέση της στο Μεξικό. Το κινεζικό μερίδιο στις αμερικανικές εισαγωγές μειώθηκε από το 22% το 2018 μόλις στο 13% κατά το πρώτο μισό του 2023.

Όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ, οι αρνητικές συνέπειες από τον οικονομικό «κατακερματισμό» θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις εγχώριες οικονομικές αντοχές και σε επίπεδο ασφάλειας, προκαλώντας έτσι ζημιά όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό «αντιστρέφοντας περίπου τρεις δεκαετίες ειρήνης, ενσωμάτωσης και ανάπτυξης που βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη να ξεφύγουν από τα επίπεδα της φτώχειας».

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτούσε ένα ντόμινο που θα δυσκόλευε την παγκόσμια κοινότητα να καταλήγει σε κοινές λύσεις απέναντι σε σημαντικές προκλήσεις του πλανήτη, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, η ανασφάλεια των τροφίμων και μεγάλες ανθρωπιστικές καταστροφές.

Για τους λόγους αυτούς κάλεσε τις χώρες διεθνώς να εφαρμόζουν πραγματιστικές τακτικές προκειμένου να προστατέψουν και να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου, όσο είναι δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα

Azur Selection: Οι δύο εξαγορές ξενοδοχείων σε Βόλο και Μεγανήσι και η ματαίωση του project της Μυκόνου (pics)

UBS για Ελλάδα: «Ταύρος» για ομόλογα και οικονομία (γραφήματα)

Μέτρα για την οπαδική βία: Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League και οι αγώνες Κυπέλλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ