Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Goldman Sachs στην έκθεση της «Hedge Fund Trend Monitor» επισημαίνει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου (hedge funds) επωφελούνται από τη δυναμική των εταιρειών με τις πολύ υψηλές κεφαλαιοποιήσεις στην αγορά των ΗΠΑ (megacaps), αλλά συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες και σε άλλες κατηγορίες μετοχών.

«Σε αυτή την έκθεση αναλύουμε τις συμμετοχές από 722 hedge funds με ακαθάριστες μετοχικές θέσεις ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων στις αρχές του 2024 (1,7 τρισ. δολάρια long και 890 δισ. δολάρια short). Η ισχυρή δυναμική της αγοράς μετοχών έχει ανεβάσει το μέσο hedge fund σε απόδοση 4% από τις αρχές του έτους και τον δείκτη μας για τη συγκέντρωση των hedge funds σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Οι Magnificent 7, οι μετοχές των Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA πλην της μετοχής της Tesla, κατατάσσονται ως οι 6 από τις 7 κορυφαίες μετοχές στη λίστα Hedge Fund VIP με τις πιο δημοφιλείς θέσεις των hedge funds.

Από την άλλη, ωστόσο, τα επενδυτικά κεφάλαια περιόρισαν ενεργά τις θέσεις στα δημοφιλή megacaps κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2023. Τα επενδυτικά hedge funds ήταν καθαροί πωλητές των περισσότερων από τις μετοχές των Magnificent 7 και του ευρύτερου κλάδου Info Tech. Η Microsoft, η κορυφαία VIP επιλογή του προηγούμενου τριμήνου, κατέλαβε αυτό το τρίμηνο θέση στη λίστα των Falling Stars με τις μεγαλύτερες μειώσεις στη δημοτικότητα των hedge funds, μαζί με τις Marvell, ON Semiconductor και Texas Instruments.

Η λίστα με τις VIP επιλογές των hedge funds είναι: Amazon, Microsoft, Meta Platforms, Αlphabet, NVIDIA, Uber Technologies, Apple, Pioneer Natural Resources, Salesforce και Visa. Τα επενδυτικά κεφάλαια παραμένουν γενικά υποεπενδεδυμένα σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και υπερεπενδεδυμένα σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (SMID-cap) σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, παρά τις προκλήσεις που θέτουν σε αυτές τις κατηγορίες μετοχών η αύξηση των επιτοκίων και των ασυνήθιστα αυξημένων συσχετίσεων στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, τα hedge funds περιόρισαν την έκθεση σε τεχνολογικές μετοχές megacaps στο τέλος του 2023 και αναζήτησαν απόδοση στις κυκλικές μετοχές και άλλους τομείς ανάπτυξης. Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και οι ενδείξεις βελτίωσης του παγκόσμιου μεταποιητικού κύκλου, είχε ως συνέπεια τα hedge funds να αυξήσουν την κλίση τους προς τους κυκλικούς κλάδους μετοχών έναντι των αμυντικών κλάδων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.

Μεταξύ των κυκλικών μετοχών, οι τίτλοι των Arrow Electronics, The Mosaic Company, Packaging Corp of America, Sealed Air Corporation, Synopsys και Veralto κατατάχθηκαν στη λίστα των Rising Stars- οι Api Group, General Electric και Union Pacific Corporation εντάχθηκαν στη λίστα VIP αυτό το τρίμηνο, ενώ μια σειρά άλλων βιομηχανικών εταιρειών εμφανίστηκαν στη λίστα των μετοχών με τις μεγαλύτερες πρόσφατες μειώσεις του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Στον αντίποδα, οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες short θέσεις είναι οι μετοχές των: Tesla, Exxon Mobil, Chevron, RTX, Palo Alto Networks, Τ-Mobile, IBM, Costco, General Motors και Home Depot.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ – Μόντι: Eυκαιρίες για στενότατη συνεργασία

Με τον Αλεξέι Ναβάλνι παρομοιάζει τον εαυτό του ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ιταλία εξετάζει την πώληση νέου μεριδίου της Monte Paschi για τη μείωση του χρέους (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ