search icon

Αγορές

ΧΑ: Ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις κεφαλαίων στεγνώνουν την αγορά

Ωστόσο το χρηματιστήριο της Αθήνας ελπίζει σε ρελάνς - Αναμένεται, σε δεύτερο χρόνο, μεταφορά ρευστότητας από τα ομόλογα προς μετοχές

«Στέγνωσε» η οδός Αθηνών σε επίπεδο ρευστότητας από την άντληση κεφαλαίων και ήδη τα πρώτα σημάδια κόπωσης άρχισαν να εμφανίζονται.

Ενω οι ξένες αγορές κάνουν πρώϊμα χριστουγεννιάτικα πάρτυ, η Αθήνα περιμένει ανήμπορη στο πεζοδρόμιο σαν το… «κοριτσάκι με τα σπίρτα».

Σε μια αγορά, όπου ο συνολικός μηνιαίος τζίρος κινείται στα 1,9 δισ. ευρώ ή 66 εκατ. ευρώ ημερησίως κατά μέσο όρο, η ξαφνική ζήτηση των κεφαλαίων για ομόλογα προκαλεί εύλογα ρευστοποιήσεις στις μετοχές.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες λοιπόν έχουν αντληθεί 1,1 δισ. ευρώ ( μέσω των δυο ομόλογα Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ ) ενώ εξελίσσονται και οια αυξήσεις κεφαλαίου της Lamda Developments και της Briq Properties.

Παρά το γεγονός ότι, πρόκειται για ευρωομόλογα και οι διεθνείς επενδυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή του ελληνικού “βιβλίου ( ελληνικές τράπεζες ) ήταν σημαντική και ίσως καθοριστική στην υπερκάλυψη των εκδόσεων στα ομόλογα του Μυτιληναίου ( επιτόκιο 2,5%) και Ελλάκτωρ ( επιτόκιο 6,375%)

Η δίψα για αποδόσεις, οι πενιχρές προσθεμιακές και οι προμήθειες ξένων τραπεζών

Όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως Ελβετικές) τιμωρούν και τους Έλληνες καταθέτες με υπέρογκες προμήθειες, φύλακτρα κλπ, τότε η μοναδική διέξοδος των επενδυτών είναι όταν υπάρχουν εναλλακτικές επενδυτικές ευκαρίες όπως τα ευρώ- ομόλογα.

Πενιχρές όμως είναι και οι αποδόσεις στις προθεσμιακές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών, έτσι είναι ελκυστική μια έκδοση ομόλόγων που προσφέρει είτε άμεσα κέρδη με πτώση της απόδοσης ή κουπόνια μεταξύ 2,5 -6,3%

Η συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αρκετοί διαχειριστές επιδιώκουν να συμμετάσχουν στις τρέχουσες αυξήσεις κεφαλαίου και ως εκ τούτου ρευστοποιούν κερδοφόρες θέσεις προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις τους στις αυξήσεις.

Άλλωστε είναι τέλη του χρόνου και οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές τους ευνοούν ώστε αργότερα να βρουν τις ίδιες μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η ελπίδα

Βεβαίως, σ όλο αυτό το σκηνικό αφαίμαξης ρευστότητας υπάρχει μια κρυφή ελπίδα- ρελανς για τους Έλληνες επενδυτές. Στα ομόλογα, αρκετοί επενδυτές δεν κάθονται επ’ άπειρον αλλά προχωρούν σε ρευστοποιήσεις αποκομίζοντας άμεσα κέρδη και η απόδοση πέφτει ενώ η τιμή του ομολόγου ανεβαίνει.

Προϊόντος του χρόνου λοιπόν αυτή η υψηλή ρευστότητα στα ευρωομόλογα μπορεί να μεταφερθεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το χρήμα, άλλωστε, πρέπει να κινείται και να βγάζει αποδόσεις όταν το επενδύουν.

 

 

Exit mobile version