Το αμερικανικό δολάριο αποδεικνύει σε όλους τους… χέιτερς ότι κάνουν λάθος.

Όχι μόνο αψηφά συστηματικά τις «Κασσάνδρες» και τους απαισιόδοξους αναλυτές, αλλά επιβεβαιώνει ότι η συζήτηση περί απο-δολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας είναι εντελώς άτοπη.

Στις αγορές, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος υπολογίζει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των μεγαλύτερων «ανταγωνιστών» του, «φιγουράρει» πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.

Σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, δε, το δολάριο όχι μόνο δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αλλά έχει επιστρέψει σε οριακά θετικό έδαφος (+0,5%), σβήνοντας όλες τις απώλειες των προηγούμενων μηνών.

Και, φυσικά, αυτή η δυναμική έχει την εξήγησή της, η οποία εδράζεται σε δύο αλληλοσυμπληρώμενους παράγοντες.

Υψηλότερα επιτόκια

Ο πρώτος παράγοντας αφορά τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, μόλις πρόσφατα έστειλε σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι η περαιτέρω σύσφιγξη είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο επίμονος πληθωρισμός.

Αυτό σημαίνει ότι η Federal Reserve είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τόσο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όσο και στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Σήμερα, το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων βρίσκεται στο 5,25% – 5,50%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, ενώ ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης είναι ο επιθετικότερος όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, μια νέα παρέμβαση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο συγκεντρώνει πιθανότητες κοντά στο 80%, ενώ οι αντίστοιχες πιθανότητες για τον Νοέμβριο ξεπερνούν αισίως το 60%. Την ίδια στιγμή, η πρώτη μείωση δεν αναμένεται πριν το β’ τρίμηνο του 2024. 

Άλλωστε, τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη και οι ανθεκτικές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας προσφέρουν στη Federal Reserve το κατάλληλο περιθώριο, ώστε να συνεχίσει τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού, χωρίς να θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πορεία της ανάπτυξης.

Κι αυτό, εύλογα, λειτουργεί άκρως υποστηρικτικά για το δολάριο, το οποίο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περαιτέρω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Atlanta Fed, το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου αναμένεται να φθάσει στο +5,9%, καταγράφοντας σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με το α’ και το β’ τρίμηνο. Πριν έναν χρόνο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές περίμεναν για φέτος ανάπτυξη έως 2%.

«Πνίγηκε» η απο-δολαριοποίηση

Ο δεύτερος παράγοντας, ο οποίος συνηγορεί στην «παντοκρατία» του αμερικανικού νομίσματος, συνίσταται στην κυριαρχία του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, το δολάριο δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλές στις διεθνείς συναλλαγές.

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, στο 46% των διατραπεζικών πληρωμών χρησιμοποιήθηκε το δολάριο. Ένα επίπεδο – ρεκόρ.

Τα εν λόγω στοιχεία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες πρωτοβουλίες, οι οποίες αφορούν την απο-δολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Κίνα και Ρωσία πρωτοστατούν σε διάφορες ενέργειες, προκειμένου να πείσουν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές, αποφεύγοντας το δολάριο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους δεν δείχνουν να αποδίδουν ιδιαίτερους καρπούς, με το αμερικανικό νόμισμα να διατηρεί την παντοκρατορία του.

Τα αδύναμα γουάν, ευρώ

Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι εν γένει αδυναμίες τις Κίνας, η οποία βλέπει την οικονομία της να παραμένει έωλη, λόγω της κρίσης στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι το γουάν βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο (7,2 ανά δολάριο).

Εάν, δε, λάβουμε υπόψη ότι το αμερικανικό νόμισμα θεωρείται ένα από τα ελάχιστα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας και αναταράξεων (μαζί με τον χρυσό), καθίσταται αντιληπτό το γιατί το δολάριο είναι πιθανό να συνεχίσει να ενισχύεται, ενόσω όλοι οι «ανταγωνιστές» του υποχωρούν.

Ακόμη και το ευρώ, το οποίο επωφελείται από τα υψηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται σήμερα μόλις στο 1,08 δολάριο, καθώς τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία προμηνύουν διατήρηση της οικονομικής στασιμότητας και στα επόμενα τρίμηνα.

Διαβάστε ακόμη

Αλεξ και Μάικλ Χρήστου – Δύο 30χρονοι Ελληνες δημιουργούν μυθικές επαύλεις και yachts για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη (pics + vid) 

Ακίνητα: Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές σε Αθήνα και δημοφιλή νησιά

Χρέος, εμπόριο και χαμηλή παραγωγικότητα: Το τρίπτυχο των μετά-πανδημικών προβλημάτων που ταλανίζει τον πλανήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ