Η CME Group ανακοίνωσε αύξηση των περιθωρίων ασφάλισης (margins) στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού και ασημιού στο Comex, μετά τη μεγαλύτερη πτώση τιμών των πολύτιμων μετάλλων εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παρασκευής, τα margins για τον χρυσό θα αυξηθούν στο 8% της αξίας του υποκείμενου συμβολαίου από 6% που ισχύει σήμερα για λογαριασμούς χωρίς αυξημένο προφίλ κινδύνου. Για τις συναλλαγές με χαρακτηρισμό heightened risk, το απαιτούμενο margin θα αυξηθεί στο 8,8% από 6,6%.
Αντίστοιχα, για το ασήμι τα περιθώρια ασφάλισης αυξάνονται στο 15% από 11% για τα τυπικά προφίλ κινδύνου, ενώ για τα heightened risk profiles το margin ανεβαίνει στο 16,5% από 12,1%. Παράλληλα, η CME ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει και τα margins στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας και παλλαδίου.
Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της αγοράς τη Δευτέρα και, όπως επισημαίνεται, αποτελούν μέρος της «συνήθους επανεξέτασης της μεταβλητότητας της αγοράς, με στόχο την επαρκή κάλυψη των απαιτήσεων σε εξασφαλίσεις».
Η αύξηση των margins σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να διαπραγματεύονται συμβόλαια futures σε χρυσό, ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο θα πρέπει να δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια ως εγγύηση, προκειμένου να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους. Αν και η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη σε περιόδους έντονης ανόδου, πτώσης ή ακραίας μεταβλητότητας, η χρονική συγκυρία ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τους μικρότερους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η CME είχε ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις των margins για τα συμβόλαια ασημιού, πλατίνας και παλλαδίου, αυτή τη φορά μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις των τιμών. Οι διαδοχικές παρεμβάσεις αναδεικνύουν το εύρος της αναταραχής που καταγράφεται στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και έντονων διακυμάνσεων.
Διαβάστε ακόμη
Το ελληνικό σουβλάκι γίνεται επενδυτικός προορισμός – Ποιοι είναι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς
Ακτή Βουλιαγμένης: Στα 17 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο του νέου επενδυτή CVC- ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ
Τουρισμός: Αύξηση 5% στις προκρατήσεις για τη φετινή σεζόν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.