Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών περιμένει με ανυπομονησία το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητάει τον επόμενο θετικό καταλύτη, προκειμένου να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.300 μονάδων (αγνοούνται από τον Μάρτιο του 2014).

Οι επενδυτές, αναμφίβολα, έχουν «ποντάρει»… όλα τους τα λεφτά στον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, η οποία θα εξασφαλίζει αφενός την πολιτική σταθερότητα, αφετέρου τη μεταρρυθμιστική συνέχεια.

Δύο παράγοντες, οι οποίοι -σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών- συνιστούν ικανή συνθήκη για την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέσα στο φθινόπωρο του 2023.

Όλες οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ως πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 40%. Κι αυτό «μεταφράζεται» σε μια άνετη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Προσδοκώντας σε μια επιβεβαίωση των παραπάνω προβλέψεων, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα προλειάνει το έδαφος για την κατάληψη νέων «κορυφών» στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ας σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών εκτόξευσαν την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 9ετίας, με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει έως τις 1.277 μονάδες, καταγράφοντας ετήσια απόδοση της τάξης του +35%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη μέσα στο τελευταίο 6μηνο

Βέβαια, οι αυριανές κάλπες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να παράσχουν μια αντίστοιχου εύρους ώθηση, δεδομένου ότι το εκλογικό αποτέλεσμα λίγο – πολύ έχει ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές.

Και πάλι, ωστόσο, είναι σαφές ότι η επιβεβαίωση των σεναρίων για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση 4ετίας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο στην επενδυτική βαθμίδα και στην περαιτέρω μεταρρύθμιση της οικονομίας, θα προσφέρουν πολύτιμα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι η πολιτική σταθερότητα θα οδηγήσει την αγορά σε μια νέα «πίστα», στην οποία αναμένονται μια σειρά επιχειρηματικών deals (Τέρνα Ενεργειακή, placement στη Cenergy κ.α.), αλλά και η σταδιακή «αποχώρηση» του δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες.

Η επενδυτική βαθμίδα

Όπως προαναφέρθηκε, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί το βασικό διακύβευμα, καθώς αποτελεί τον παράγοντα, ο οποίος θα «ξεκλειδώσει» την επενδυτική βαθμίδα.

«Το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής» έγραφε την Παρασκευή το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο – ανάλυση για τις ελληνικές εκλογές. «Οι αγορές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία».

Αυτήν την στιγμή, τρεις -από τους συνολικά τέσσερις εγκεκριμένους οίκους- δίνουν στην Ελλάδα αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται μόλις ένα «βήμα» πριν την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για τους Fitch, Standard & Poor’s και DBRS.

Εάν ένας από τους τρεις μάς αναβαθμίσει μέσα στο φθινόπωρο, τότε αυτό θα αρκεί, προκειμένου η χώρα να κατακτήσει τον στόχο της επιστροφής στο πολυπόθητο investment grade. Κι αυτό, αναμφίβολα, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου βρίσκεται μόλις στο 3,5%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να κυμαίνονται στην περιοχή των 120 μονάδων βάσης.

H πορεία των ελληνικών 10ετών ομολόγων μέσα στο τελευταίο 12μηνο

Πρόκειται για επίπεδα, τα οποία είναι χαμηλότερα της Ιταλίας ή της Κύπρου, δηλαδή χώρες οι οποίοι ήδη αξιολογούνται με investment grade από τους διεθνείς οίκους.

Χαμηλές αποτιμήσεις, υψηλά περιθώρια

Στο μεταξύ, παρά τα ισχυρά κέρδη του 2023, αρκετές ελληνικές μετοχές παραμένουν σε επίπεδα υποδεέστερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να θεωρούνται χαμηλές και τα περιθώρια ανόδου υψηλά.

«Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές σε απόλυτους και σχετικούς όρους. Η αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με υψηλό discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη» αναφέρεται χαρακτηριστικά η Morgan Stanley, σε πρόσφατη ανάλυσή της.

Ενδεικτικά, τα discounts του MSCI Greece έναντι των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης καθορίζονται στο -28% και στο -31%, αντίστοιχα, σε όρους αποτίμησης P/E των επόμενων 12 μηνών.

To σενάριο της… καταστροφής

Φυσικά, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα έχει σταθερή κυβέρνηση. Εάν αυτό δεν συμβεί, όμως, τότε το Χρηματιστήριο Αθηνών κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ο κίνδυνος για μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι φαντάζει αρκετά πιθανός. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για οικονομία και μετοχές.

«Εάν ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία και οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα από σήμερα» εξηγεί το Bloomberg.

Αυτό το σενάριο είναι πιθανό να αντιστρέψει τη θετική προοπτική γύρω από τις μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία, σβήνοντας ένα μέρος των πρόσφατων κερδών.

«Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα “δουν” ότι η ύπαρξη μιας νέας και σταθερής κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν» αναφέρεται στο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου.

Διαβάστε ακόμη: 

Εμπορεύματα: Οι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες) 

Lloyd’s List: Οι Έλληνες εφοπλιστές που πρωταγωνιστούν στις ναυπηγήσεις το 2023  

Εκλογική άδεια – ΓΣΕΕ: Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ