(Last update: 16:10)

Εντείνουν τις κινήσεις τους οι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αφομοιώνει τα κέρδη που το οδήγησαν σε υψηλό 15 ετών (Απρίλιος 2010) και μία «ανάσα» από το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων. Η Αθήνα συντονίζεται με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω των νέων αυξημένων δασμών που θα θέσει σε ισχύ ο Ντόναλντ Τραμπ από τις 7 Αυγούστου. Παράλληλα, χάνει τα εβδομαδιαία κέρδη, που σημείωνε μέχρι πρότινος.

Ειδικότερα, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά κατά -1,88% και διαπραγματεύεται στις 1.957,07 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.956,97 (χαμηλό ημέρας) και των 1.985,32 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Σημειώνεται ότι το σημερινό κλείσιμο της μετοχής της Metlen θα είναι και η τιμή εκκίνησης της Metlen PLC από τη Δευτέρα 4 Αυγούστου σε Λονδίνο και Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι το squeeze out της Metlen SA αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 5 και 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η διαγραφή της Metlen SA από το ΧΑ αναμένεται να ακολουθήσει γύρω στις 15-16 Σεπτεμβρίου.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι πέρασαν μέσω του ΧΑ πέντε πακέτα στην Lamda Development, που αφορούσαν στο 6,74% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Τα πακέτα άλλαξαν χέρια στο διάστημα από 13:52 έως 13:55, διακινήθηκαν έναντι 6,15 ευρώ ανά μετοχή, ήταν συνολικής αξίας 73.283.670,6 ευρώ και 11.916.044 τεμαχίων. Ισχυρή ζήτηση παρουσίασε το placement για το 6,74% της Lamda Development, με το βιβλίο προσφορών να υπερκαλύπτεται κατά 5 φορές και την τιμή να διαμορφώνεται στα 6,15 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank Equities, τα long-only (για μακροπρόθεσμες επενδύσεις) funds απέκτησαν το 75-80%, ενώ ένας βασικός επενδυτής απέκτησε το 3% της εταιρείας. Η Voxcove Holdings, συμφερόντων Κάτσου – Γερμανού, αποεπένδυσε πλήρως, έχοντας προηγουμένως μειώσει το ποσοστό της από 12,8% σε 6,7% τον Φεβρουάριο, με μέση τιμή πώλησης τα 6,8 ευρώ ανά μετοχή.

Με ρεκόρ 15ετίας αποχαιρέτησε τον Ιούλιο η Λεωφόρος Αθηνών, που αποτέλεσε τον 9ο διαδοχικό μήνα ανόδου για την εγχώρια αγορά. Ο ΓΔ «έτρεξε» με ρυθμό +6,78% τον περασμένο μήνα και ολοκλήρωσε το 7μηνο με απόδοση +35,72%. Μάλιστα, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, απέχει περίπου 5 μονάδες από το ορόσημο των 2.000 μονάδων, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστιαία απόκλιση της τάξης του (μόλις) -0,27%.

Το ΧΑ «ταξιδεύει» σε τιμές που είχε να συναντήσει από τα μέσα Απριλίου του 2010. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να καταρρίπτει συνεχώς τα υψηλά 10ετίας (Νοέμβριος 2015). Παράλληλα, ολοκλήρωσε τον Ιούλιο με άνοδο σχεδόν +12%, ενώ η απόδοσή του φέτος ξεπερνά πλέον το +68%. Το «φράγμα» των 5.000 μονάδων έριξε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap), φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές Αυγούστου του 2011, ενώ τα φετινά κέρδη του υπερβαίνουν το +40%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου δημοσίευσε σήμερα το πρωί η Alpha Bank, κλείνοντας τον κύκλο των ανακοινώσεων για τις συστημικές τράπεζες. Τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 517 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του ετήσιου στόχου της Alpha Bank. Παράλληλα, η τράπεζα σκοπεύει να μοιράσει προμέρισμα 111 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να δοθεί το δ’ τρίμηνο. Αμέσως μετά τη σημερινή ανακοίνωση θα ενεργοποιηθεί επίσης το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 211 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2026.

Είχε προηγηθεί η Eurobank, η οποία παρουσίασε τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της μετά τη λήξη της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 691 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,3% έναντι του α’ εξαμήνου του 2024. Τη διανομή προμερίσματος ύψους 170 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας. Το ενδιάμεσο μέρισμα θα δοθεί εντός του γ’ τριμήνου και ανέρχεται σε 0,047 ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας, η Παπουτσάνης ανακοινώνει τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου τη Δευτέρα 4 Αυγούστου. Ακολουθούν την Τρίτη (5/8) η Τράπεζα Κύπρου, την Τετάρτη (6/8) η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η Coca-Cola HBC και την Πέμπτη (7/8) η HELLENiQ ENERGY και η BriQ Properties.

Στις 7 Αυγούστου είναι επίσης προγραμματισμένη η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI (MSCI Quarterly Index Review), η οποία έχει μετατραπεί σε… ντέρμπι με τρεις πρωταγωνιστές. Πιο συγκεκριμένα, στο παιχνίδι της ένταξης στον MSCI Greece Standard Index έχουν μπει η Titan και η Motor Oil, που διεκδικούν την επιστροφή τους, αλλά και η Τράπεζα Κύπρου, που «φλερτάρει» για πρώτη φορά με την είσοδο στον βασικό δείκτη. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης απαρτίζεται από τις εξής 9 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Metlen, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Κατοχυρώνουν τα κέρδη τους οι επενδυτές

Απώλειες -1% καταγράφει σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 2.140,06 μονάδες, διορθώνοντας από τα υψηλά 10ετίας. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημειώνει πτώση -1,1% στις 4.956,54 μονάδες, μία ημέρα αφότου ξεπέρασε τις 5.000 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,85% στις 2.861,96 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 164,67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90,62 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα (73,28 εκατ. ευρώ στη Lamda). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 132,3 δισ. ευρώ. Αρνητικό είναι το πρόσημο για 83 μετοχές, θετικό για 16, ενώ 17 μετοχές μένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς υποχωρεί κατά -1,68% στα 6,656 ευρώ και έπονται η Eurobank (-1,48% στα 3,19 ευρώ) και η Εθνική (-1,42% στα 12,115 ευρώ). Αντίθετα, η Alpha Bank ενισχύεται κατά +0,15% στα 3,305 ευρώ. Στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, η Τράπεζα Κύπρου κινείται ανοδικά κατά +0,3% στα 6,62 ευρώ, η Optima bank χάνει -0,28% στα 7,21 ευρώ και η CrediaBank σημειώνει πτώση -0,54% στο 1,112 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Lamda Development καταγράφει «βουτιά» -4,8% στα 6,35 ευρώ, υπό το «βάρος» του χθεσινού placement (έγινε στα 6,15 ευρώ ανά μετοχή) για το 6,74% που κατείχε η Voxcove, η οποία μηδένισε τη συμμετοχή της. Πτώση -2,3% σημειώνει η Metlen, η οποία διαπραγματεύεται στα 47,26 ευρώ λίγο πριν τη διπλή εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ οπισθοχωρεί κατά -2,7%. Με απώλειες τουλάχιστον -1% ακολουθούν η Motor Oil, η ΔΕΗ, η Aktor, ο ΟΠΑΠ, η ElvalHalcor, η Aegean, ο ΟΤΕ και η HELLENiQ ENERGY. Στον αντίποδα, η Cenergy διαφοροποιείται με κέρδη της τάξης του +1%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΕΧΑΕ υποχωρεί κατά -2,4% στα 6,83 ευρώ και απομακρύνεται περαιτέρω από τα 7,14 ευρώ που δίνει η Euronext για την εξαγορά της. Πτώση άνω του -2% σημειώνουν επίσης η Κρι Κρι, η ΑΒΑΞ και η Πλαστικά Θράκης. Ισχυρές πιέσεις δέχονται ακόμη η Ελλάκτωρ, η Intracom Holdings, η Profile, η Ideal και ο ΟΛΠ. Από την άλλη πλευρά, άνοδο πέριξ του +1% καταγράφουν η Alumil και ο ΑΔΜΗΕ.

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Απώλειες κατέγραψε την Πέμπτη η Wall Street, διορθώνοντας από τα ρεκόρ όλων των εποχών που σημείωναν ενδοσυνεδριακά ο S&P 500 και ο Nasdaq. Η ανησυχία για τους δασμούς «βαρύνει» το επενδυτικό κλίμα, αν και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Big Tech λειτουργούν ως αντισταθμιστικός παράγοντας. Ξεκίνημα με πτώση προμηνύουν τα futures των βασικών δεικτών. Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ισχυρή πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αισιοδοξία που τροφοδοτούσε ο τεχνολογικός τομέας έχει εξασθενήσει μετά τους νέους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, με έναρξη ισχύος την 7η Αυγούστου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -1,25% στις 539 μονάδες, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει -1,9% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά -2,1%. Στις ασιατικές αγορές, «βουτιά» -3,9% κατέγραψε ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας για αύξηση της φορολογίας τόσο στα εταιρικά κέρδη όσο και στις επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Στρατηγική είσοδος στην αγορά παγωτού – Deal €15 δισ. με Froneri

Το τίμημα του νερού: Είναι η αφαλάτωση μονόδρομος στην εποχή της λειψυδρίας;

Πού φυλάει κάθε χώρα τον χρυσό της – Ποιες προετοιμάζονται για… δύσκολες μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα