Ενα εντυπωσιακό ράλι, κόντρα στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, καταγράφει τους τελευταίους μήνες το Eλληνικό Χρηματιστήριο, λαμβάνοντας ώθηση από τη σταθερή βελτίωση των δεικτών της οικονομίας και του επιχειρηματικού κλίματος, την προοπτική της επιστροφής της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και της αξιοποίησης των σημαντικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και, πρωτίστως, τη διασφάλιση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας και υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

«Το Χρηματιστήριο ψήφισε σταθερότητα και επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα», σχολίαζε πολύπειρο στέλεχος της αγοράς την επομένη των εκλογών, κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Παρά την ελεγχόμενη διόρθωση μεσοβδόμαδα λόγω κατοχύρωσης κερδών και τεχνικών κινήσεων (rebalancing στον MSCI), το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε ένα ισχυρό ράλι για τον Μάιο που ξεπέρασε σε απόδοση το +11% και επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Ως αποτέλεσμα, ούτε καν το χρηματιστηριακό κλισέ «sell in May and gο away» δεν επιβεβαιώθηκε αυτή τη χρονιά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του 2023 η ελληνική αγορά βρίσκεται στο +33%, καταγράφοντας σταθερά μία από τις μεγαλύτερες αποδόσεις διεθνώς. Μάλιστα, η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων έχει συνδυαστεί με συγκριτικά υψηλότερους όγκους συναλλαγών, κάτι που για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές πιθανόν να υποδηλώνει αυξημένη εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων. Σωρευτικά, τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και την αλλαγή διακυβέρνησης, μέχρι και τις πρόσφατες, στις 21 Μαΐου, έχει καταγράψει απόδοση 50% (και δεκάδες μετοχές ακόμη υψηλότερη), λαμβάνοντας υπόψη πως στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκαν κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σαφέστατα, πρόκειται για μια εικόνα που βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτήν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., περίοδος κατά την οποία λόγω της επιβολής capital controls, που οδήγησε σε αναστολή, για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε η επίδοση της αγοράς ήταν μακράν η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι στην πρώτη συνεδρίαση μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και την εκλογική νίκη της Ν.Δ. οι μετοχές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν αυτές για τις οποίες, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, είχε διατυπωθεί προεκλογικά η απειλή κρατικοποίησης (ΔΕΗ) και επιβολής έκτακτου φόρου (τράπεζες), εξαγγελίες που βέβαια και αυτές συνέτειναν στην αναιμική εκλογική επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά και η αγορά ομολόγων αποτύπωσε ακόμη πιο ουσιαστικά την ανάγνωση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και τις προσδοκίες για την επόμενη τετραετία, καθώς καταγράφηκε αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, φτάνοντας ακόμη και στο 3,78%, σημαντικά χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό, καθώς οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι αγορές, λειτουργώντας ως προεξοφλητικός μηχανισμός, αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως να έχουν εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα. Η προεξόφληση αυτή από τους επενδυτές αποτυπώθηκε όμως και στο spread με τα γερμανικά ομόλογα, που αποτελούν τον δείκτη αναφοράς στην Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, καύσιμο για το ράλι των τελευταίων ημερών αποτέλεσε, όπως αναφέρθηκε, η συντριπτική επικράτηση της Ν.Δ. στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και η εκτίμηση πως το όποιο πολιτικό ρίσκο υφίστατο για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές έχει πλέον μειωθεί αισθητά. Οπως τονίζεται σε ανάλυση της Alpha Bank, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών εμπέδωσαν ένα σκηνικό πολιτικής σταθερότητας και είχαν θετική υποδοχή από τις αγορές, που πλέον έλαβαν το μήνυμα ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά της, η AXIA Ventures αναφέρει ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών έχει εμπεδωθεί η εκτίμηση πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ χαμηλό και σε κάθε περίπτωση αισθητά χαμηλότερο από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.

Οι αναλυτές της εταιρείας εστιάζουν επίσης στο ότι θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας ώστε να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ ο Προϋπολογισμός θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Αλλά και η βρετανική επενδυτική τράπεζα Barclays μιλά για ένα καθοριστικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανοίξει πιθανότατα σχετικά γρήγορα τον δρόμο για αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα. Προς την ίδια κατεύθυνση βρέθηκε η Societe Generale, η οποία υποστηρίζει πως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει ξεκινήσει να τιμολογείται, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία μετοχών και ομολόγων.

Η σημασία για μετοχές και ομόλογα

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 13 χρόνια, με την Ελλάδα να απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από το investment grade, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS. Η εξέλιξη αυτή είναι εφικτή μέσα στο επόμενο διάστημα, είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση πως η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τη ροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προοπτικές για την επενδυτική βαθμίδα είναι θετικές, ειδικά εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Τα οφέλη για το Χρηματιστήριο -και όχι μόνο- από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, γιατί, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει σε μακροπρόθεσμης στρατηγικής θεσμικούς επενδυτές να τοποθετηθούν στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το κόστος του δανεισμού τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τις τράπεζες.

Κατά συνέπεια, το προφίλ των επενδυτών που τοποθετούνται σε ελληνικά assets θα αλλάξει άμεσα, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, αλλά και στο Δημόσιο, να απευθύνονται σε long term επενδυτές και όχι κυρίως σε hedge funds που είναι σήμερα οι βασικοί χρηματοδότες των ελληνικών εκδόσεων. Παράλληλα, το σύνολο της οικονομίας θα εξασφαλίσει πιο άνετη πρόσβαση στις αγορές, διευρύνοντας τις πηγές άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Περαιτέρω, τα ελληνικά ομόλογα θα μπουν στο ραντάρ μεγάλων θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικών και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μπορούν να επενδύουν μόνο σε ομόλογα που έχουν επενδυτική διαβάθμιση. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα ή να τα δέχεται ως ενέχυρο για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να απαιτείται να αποφασίζει κατ’ εξαίρεση του κανονισμού της, όπως έπραξε στην πανδημία με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Στην πράξη, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο η διασφάλιση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος, σε συνδυασμό με τη συνέχιση φιλικών προς την οικονομία μεταρρυθμίσεων και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου ενάρετου κύκλου ανάπτυξης. Οπως σημειώνει η AXIA Ventures, τα οφέλη για την αγορά θα μεταφραστούν σε αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου ως ποσοστό του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της ανόδου των αποτιμήσεων και της δημιουργίας μιας νέας γενιάς εισαγωγών στην αγορά. Το τελευταίο ήδη γίνεται εμφανές, με τις διαδικασίες για την υλοποίηση ενός μεγάλου ΙΡΟ για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο να έχουν δρομολογηθεί, αλλά και ομίλων όπως η Optima Bank, η εταιρεία ακινήτων Τrade Estates κ.ά.

Ποιες μετοχές μένουν στο προσκήνιο

Τούτων δοθέντων, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται και στις μετοχές που ήδη πρωταγωνιστούν στο ράλι και τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα. Στο προσκήνιο βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς, πέραν της σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους και της ενίσχυσης από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, αναμένονται εξελίξεις λόγω της σταδιακής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιό τους. Ηδη η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο πεντάμηνο (Ιανουάριος – Μάιος 2023) βρίσκεται στο 91,9%, η Εθνική Τράπεζα στο 54,8%, η Alpha Bank στο 38,6% και η Eurobank επίσης στο 38,4%.

Τρομερή… ενέργεια διαθέτει και η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς από τα 7,8 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, εκτοξεύτηκε στις παρυφές των 10 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021, μετρώντας κέρδη άνω του 50% από τις αρχές του χρόνου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Aegean, που λόγω των προοπτικών για μια σεζόν-ρεκόρ στον τουρισμό και τον κλάδο των αερομεταφορών, αλλά κυρίως για το re-rating αναφορικά με τα οικονομικά της μεγέθη, έχει πραγματοποιήσει ήδη ένα ράλι της τάξης του 88,8% στο πεντάμηνο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τιμών της. Από κοντά και η Autohellas, με άνοδο 38,8% από την αρχή του έτους.

Σημαντικές αποδόσεις καταγράφουν οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ η Mytilineos, στον απόηχο της μεγάλης επένδυσης που θα υλοποιήσει στον Καναδά, βρίσκεται στο 45,2%. Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο Τιτάν (37,6%), καθώς και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (24,2%), που στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε ισχυρή λειτουργική επίδοση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Σταθερή αξία η Jumbo (35,8%), όπως και ο ΟΠΑΠ (20,8%) που οδεύει σε μία ακόμη χρονιά σημαντικής ενίσχυσης των μεγεθών του. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι κινήσεις ανάπτυξης της Intrakat έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα πάνω από 27% στο πεντάμηνο, ενώ από τη συνολική ανάταξη της αγοράς η μετοχή της ΕΧΑΕ βρέθηκε άνω του 58% το ίδιο διάστημα.

Πλέον ζητούμενο είναι η εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο και την οικονομία να λάβουν και τη σφραγίδα του αποτελέσματος των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη 

Δημήτρης Ψυλλάκης: Ο Έλληνας που προαναγγέλλει το ηλεκτρικό μέλλον της Mercedes

Ντάνιελ Φάμπιαν (Google): «Ψηφιακός εμπρηστής» στον άγνωστο πόλεμο της κυβερνοασφάλειας

Τα πιο πολυσυζητημένα θερινά σινεμά του πλανήτη – Σε ταράτσες, παραλίες και γραμμές σιδηροδρόμων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ