Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν αναμένεται άμεσα μείωση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,33% στις 382,13 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του τομέα υγείας, καθώς υποχωρούν κατά 0,8%.

Οι μετοχές των κλάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι οι μοναδικές που κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στους βασικότερπυς δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,10%, ο γερμανικός DAX στο -0,15%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,16%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 0,30% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση 0,10%

Οι ανά τον κόσμο επενδυτές αναμένουν επίσης την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του το ερχόμενο Σάββατο στη Σύνοδο του G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας, με την ελπίδα ότι οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα συμφωνήσουν τουλάχιστον σε κατάπαυση πυρός σε ό,τι αφορά την επιβολή εμπορικών δασμών.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ, κατά την οποία έκανε λόγο για «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» και εξέδωσε προειδοποίηση για τη νομισματική πολιτική, λόγω “βραχυπρόθεσμων πολιτικών συμφερόντων” εν μέσω των πιέσεων του Προέδρου Τραμπ για μείωση των επιτοκίων.

Στα επιχειρηματικά νέα, το Reuters μετέδωσε ότι οι αμερικανικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που εξαρτώνται από την κινεζική Huawei για τεχνολογικό εξοπλισμό βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές Ericsson και Nokia για πιθανή συνεργασία μαζί τους. Οι μετοχές των δύο εταιρειών ξεκίνησαν με μικρή πτώση στις πρωινές συναλλαγές την πρωινή συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, η γερμανική E.ON δηλώνει έτοιμη να πουλήσει assets στην Ουγγαρία, τη Γερμανία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας ώστε να κάμψει τις ανησυχίες των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ για την προσφορά εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων της ανταγωνίστριάς της  Innogy. Η μετοχή της E.ON υποχωρεί ελαφρώς.

Σε όρους μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική εταιρεία ενέργειας  John Wood Groupέκανε άλμα 4,6% ενώ η γερμανική χαλυβουργία  Thyssenkrupp έκανε άλμα άνω του 4% μετά από αναφορές για πιθανή προσφορά από τη φινλανδική Kone.

Στον αντίποδα, πτώση 4,2% σημείωσε η γερμανική Brenntag μετά τις αναφορές των ΜΜΕ ότι είχε πουλήσει χημικά στη Συρία το 2014 παρά τις κυρώσεις.