search icon

Αγορές

Η Fed στέρησε τη «λάμψη» του χρυσού – Απώλειες σε όλα τα μέταλλα

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χάσει ακόμη περισσότερη δυναμική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτηση των μετάλλων

Πτώση εμφάνισε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τη δέσμευση της Federal Reserve για νέες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν επιβράδυνση ή και ύφεση της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησαν κατά 1,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.749 δολάρια ανά ουγγιά, με την εβδομαδιαία μεταβολή να καθορίζεται στο -0,7%.  

Αντίστοιχες πιέσεις ασκήθηκαν και στα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι να διολισθαίνει στο -1,8% και τα 18,747 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο, από την πλευρά του, έχασε 0,8% και περιορίστηκε στα 2.121 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός έκλεισε με μικρή πτώση στα 3.697 δολάρια.  

Από το βήμα του ετήσιου τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επιβεβαίωσε ότι η Fed θα κάνει «δυναμική χρήση των εργαλείων της» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών (8,5% τον Ιούλιο).   

Παρότι έχουν μεσολαβήσει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο στο εύρος 2,25% – 2,50%, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει χώρος για παύση ή διακοπή» των επιτοκιακών αυξήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες δυναμικές παρεμβάσεις.    

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουμε ορισμένο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» παραδέχθηκε, στη συνέχεια. «Πρόκειται για το “κόστος” της μείωσης του πληθωρισμού». 

Μετά τη σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed, οι traders εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία θα φέρει το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25%. 

Tα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Έτσι, οι αναλυτές ανησυχούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χάσει ακόμη περισσότερη δυναμική (έχει ήδη συρρικνωθεί στο α’ και στο β’ τρίμηνο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτηση των μετάλλων.  

Διαβάστε ακόμη

Μια ερώτηση-bonus για την ΕΥΠ, το φιλέτο της Πάρου και ο Κορεάτης της INTRALOT

Από τη κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG η μοναδική προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ

Ένα νέο 5άστερο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από τον όμιλο Νικολαΐδη της Atlantica

Exit mobile version