Οι δεύτερες σκέψεις των επενδυτών για το περιεχόμενο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και η ανησυχία για πιθανή αρνητική επίδραση στους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης ανέκοψαν την αρχική δυναμική στους δείκτες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να «κλείσουν» τελικά σε αρνητικό έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, που νωρίτερα είχε «πιάσει» υψηλό τεσσάρων μηνών, υποχώρησε κατά 0,22% στις 548 μονάδες με βασικό βαρίδι τον κλάδο αυτοκινήτου, τις μετοχές των ομίλων ποτών (όπως η Diageo και η Pernod Ricard), αλλά και τις αμυντικές βιομηχανίες που προφανώς θα θιγούν από το γεγονός ότι η συμφωνία υποχρεώνει την ΕΕ να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε σημαντική πτώση 1,02% στις 23.970 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διόρθωσε σε ποσοστό 0,43% και τις 7.800 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,43% στις 9.091 μονάδες.

Στην περιφέρεια, FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε οριακά σε θετικό έδαφος στο +0,01% και τις 40.732 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 14.220 μονάδες μειωμένος κατά 0,12%.

Η συμφωνία-πλαίσιο που επετεύχθη την Κυριακή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προβλέποντας την επιβολή δασμών ύψους 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές, καθώς και την επένδυση 600 δισ. δολαρίων από την ΕΕ στις ΗΠΑ, έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα.

Από την μία πλευρά το 15% είναι χαμηλότερο από το 30% με το οποίο είχε απειλήσει τις Βρυξέλλες ο Τραμπ και βέβαια η αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου εκπέμπει σήμα σταθερότητας. Όμως, το 15% είναι σαφώς υψηλότερο από τον πήχη που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες και δίχως τις σημαντικές εξαιρέσεις που ήλπιζαν πολλοί κλάδοι.

«Είμαι 100% σίγουρος πως η συμφωνία αυτή είναι καλύτερη από έναν ανοιχτό εμπορικό πόλεμο» σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, ωστόσο πολλοί ηγέτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, όπως βέβαια και στρατηγικοί αναλυτές και θεσμικοί παράγοντες στα κράτη μέλη.

«Η γερμανική οικονομία θα υποστεί σοβαρή ζημιά εξαιτίας αυτών των δασμών», δήλωσε ο Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς. «Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα περιοριστεί μόνο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη. Θα δούμε επίσης τις συνέπειες αυτής της εμπορικής πολιτικής και στην Αμερική — δεν θα υπάρξει μόνο υψηλότερος πληθωρισμός, αλλά θα επηρεαστεί συνολικά και το διατλαντικό εμπόριο» προειδοποίησε.

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ συνιστά «κατοχυρωμένη ασυμμετρία», τόνισε επίσης επικριτικά ο ευρωβουλευτής και αρμόδιος για εμπορικά ζητήματα πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομοσπονδία μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Γαλλίας που έκανε λόγο για πολύ αρνητική επίδραση στη γαλλική οικονομία και καταστροφικές συνέπειες για τα μέλη της.

«Είναι σπουδαίο ότι κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, όμως πέρα από το θόρυβο, ουσιαστικά σηματοδοτεί μια σαφή επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων και όχι την βελτίωση τους» σχολίασε ο Τρέβορ Γκρίτχαμ της Royal London Asset Management.

«Αντλούμε κάποια θετικά από τη συμφωνία, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλουμίνιο και ο χάλυβας», σχολίασε από την πλευρά της, σε ανάλυση της, η JPMorgan Asset Management. «Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά συνολικά διατηρούμε θετική στάση για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη».

Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχική ικανοποίηση των αγορών για την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου γρήγορα «ξεφούσκωσε» οδηγώντας τους περισσότερους δείκτες πτωτικά.

Αξιοσημείωτη ήταν και η «βουτιά» που έκανε το ευρώ, που έχασε πάνω από 1%, γύρω στα 1,1616 δολάρια, καταγράφοντας έτσι την μεγαλύτερη πτώση του έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον περασμένο Μάιο. Αντιστοίχως σημαντική ήταν και η αποδυνάμωση του έναντι της στερλίνας.

Στο μέτωπο των μάκρο, η σημερινή μέρα δεν είχε σημαντικές ανακοινώσεις, όμως η εβδομάδα επιφυλάσσει σημαντικούς δείκτες, όπως τα στοιχεία για την ανεργία, τον μεταποιητικό τομέα και το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου της ΕΕ, καθώς αντιστοίχως τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και βέβαια την τελευταία καλοκαιρινή συνεδρίαση της Federal Reserve.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής, όμως δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που συνεχίζει να ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ για περικοπή των επιτοκίων αποτελούν ερωτηματικό οι αντοχές της FOMC.

Στην αγορά των commodities, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κοντά στο 2% θεωρώντας πως η αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ λειτουργεί ενθαρρυντικά για την ενεργειακή ζήτηση.

Έτσι η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,91% στα 69,75 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έκαναν άλμα 2,01% στα 66,50 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε, αντιθέτως ο χρυσός καθώς οι επενδυτές έχασαν την «όρεξη» να στραφούν σε ασφαλή καταφύγια. Έτσι, η τιμή spot έπεσε έως και στα 3.304 δολάρια την ουγγιά, που αποτελεί χαμηλό τριών εβδομάδων, πριν σταθεροποιηθεί γύρω στα 3.312 δολάρια, με κάμψη 0,77%.

«Όσο περισσότερες εμπορικές ανακοινώσεις έχουμε, τόσο ενισχύεται το δολάριο. Αυτές οι συμφωνίες δασμών είναι φιλικές προς το δολάριο, μειώνουν τη γοητεία του χρυσού και προκαλούν ρευστοποιήσεις εν μέσω κλίματος ανάληψης ρίσκου», εξήγησε ο αναλυτής της Marex, Έντουαρντ Μέιρ.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ: Οι σκιές πίσω από τα 750 δισ. – Γιατί δεν βγαίνουν οι αριθμοί

Beta Securities: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε τροχιά για να πετύχουν τους στόχους για το 2025

Η ΕΚΤ προειδοποιεί: H άνοδος των stablecoins απειλεί την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα