Με τον Γενικό Δείκτη να πετυχαίνει ένα από τα καλύτερα α’ εξάμηνα στην ιστορία του, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη άνω του 37%, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει αυτόματα στις επιμέρους μετοχές, οι οποίες ξεχώρισαν και στήριξαν το ανοδικό story της ελληνικής αγοράς.

Οπωσδήποτε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, ο οποίος δείχνει έτοιμος να… γυρίσει σελίδα, επιστρέφοντας σε τετραψήφια επίπεδα (1.018 μονάδες) για πρώτη φορά από το 2018.

Τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ, η αισθητή ενίσχυση της κερδοφορίας, η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, η πολιτική σταθερότητα και οι ανθεκτικές επιδόσεις της οικονομίας παρείχαν πολύτιμα στηρίγματα, τα οποία οδήγησαν σε άλμα 57% μέσα στο α’ εξάμηνο.

Από τις επιμέρους μετοχές, δε, αυτή που ξεχώρισε ιδιαίτερα ήταν η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία «δίπλωσε» και έφθασε αισίως στα 3 ευρώ, έχοντας αποχαιρετήσει το 2022 από την τιμή μόλις του 1,40 ευρώ (κέρδη +109%).

Ωστόσο, και οι υπόλοιπες τρεις μετοχές δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα. Η Alpha Bank «μέτρησε» κέρδη άνω του 50%, η Eurobank άνω του 43% και η Εθνική Τράπεζα άνω του 58%.

Τα «χρυσά» blue chips

Πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου, υψηλές αποδόσεις πρόσφερε και μια σειρά blue chips, τα οποία κατάφεραν να αξιοποιήσουν το θετικό momentum, τις αυξημένες προσδοκίες, τα «πλούσια» επιχειρηματικά deals, τις ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Η Jumbo πέτυχε σωρευτική αύξηση κατά 57%, με τη διοίκηση του κ. Βακάκη να οδηγεί τη μετοχή στο ιστορικό υψηλό των 25,2 ευρώ, χάρη στην ανθεκτικότητα των οικονομικών μεγεθών και στην αποτελεσματική διαχείριση της πληθωριστικής κρίσης.

Η Mytilineos, ένας από τους βασικούς «παίχτες» της χρηματιστηριακής αγοράς, συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία, καταρρίπτοντας διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Η άνοδος του α’ εξαμήνου προσέγγισε το 60%, με την ισχυρή κερδοφορία και τις διαρκώς αυξανόμενες «δουλειές» να προμηνύουν ακόμη καλύτερες ημέρες στο μέλλον.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην Aegean, με τον αερομεταφορέα να «ίπταται» άνω των 10,8 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η φετινή μεταβολή, δε, ξεπέρασε το 100%, καθώς η μετοχή έλαβε ισχυρή ώθηση από την ενίσχυση της κερδοφορίας και τις θετικές προοπτικές του τουρισμού.

Η ΔΕΗ συνιστά ακόμη μία εντυπωσιακή περίπτωση, έχοντας σημειώσει ράλι 59% από τις αρχές του έτους και φθάνοντας στα 10,4 ευρώ, τα οποία συνιστούν το υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2021. Στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, ανάκαμψη της κερδοφορίας και πολιτική σταθερότητα αποτέλεσαν τα «κλειδιά» της επιτυχίας.

Η Cenergy, η οποία τον προηγούμενο μήνα «προβιβάστηκε» στον FTSE 25, κατέγραψε άνοδο πέριξ του 100% και σήμερα διαπραγματεύεται πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (6,29 ευρώ), έχοντας ως όχημα τις εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της σωληνουργείας.

Στην ίδια μοίρα βρέθηκε και η μετοχή της Viohalco, η οποία ακολουθώντας τα κέρδη των θυγατρικών της, εμφάνισε αύξηση άνω του 48%, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 6 ευρώ.

Πολύ καλή αποδείχθηκε, επίσης, η εικόνα της Titan, η οποία ενισχύθηκε κατά 43% στο α’ εξάμηνο και έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 2ετίας (>17 ευρώ).

Τα μεσαία «διαμαντάκια»

Όσον αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η κατάσταση παρουσιάζει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αρκετές μετοχές παραμένουν εξαιρετικά φθηνές, παρά το μέχρι στιγμής ράλι.

Η Intrakat, για παράδειγμα, μέτρησε κέρδη 57% και έφθασε αισίως στα 2,3 ευρώ, τα οποία συνιστούν υψηλό 12ετίας. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι μετά την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ, η εταιρεία αναδύεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος στην Ελλάδα.

Η Profile, παράλληλα, χάρη στα διαδοχικά deals και στο θετικό momentum στους κλάδους πληροφορικής/τεχνολογίας, ενισχύθηκε κατά 55% στο α’ εξάμηνο και αναρριχήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 4,4 ευρώ.

Ράλι κατά 64% εμφάνισε και ο ΑΒΑΞ, ο οποίος βρίσκεται στο 1,2 ευρώ (υψηλό 2ετίας), αξιοποιώντας το momentum στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο (Ταμείο Ανάκαμψης, δημόσια έργα, νέοι διαγωνισμοί).

Η Αλουμύλ, την ίδια στιγμή, κέρδισε 47% και έφθασε στα 2,9 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας. Η κεφαλαιοποίησή της, δε, βρίσκεται μία ανάσα από το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Η ΕΧΑΕ, από την πλευρά της, λαμβάνοντας ώθηση από την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά κι από την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για νέες εισαγωγές, σημείωσε ράλι κατά 66%, σκαρφαλώνοντας στα 5,1 ευρώ, δηλαδή κοντά στο υψηλότερο σημείο από το 2018.

Τέλος, η Τεχνική Ολυμπιακή μέτρησε μεταβολή της τάξης του 40% στο α’ εξάμηνο, με αποτέλεσμα να «πιάσει» τα 2,5 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Διαβάστε ακόμα

Έρχονται νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα – Ποια μέτρα εξετάζονται

Το Hard Rock Hotel «προσγειώνεται» στην Ελλάδα – Το gala dinner στα μέσα Ιουλίου με επιχειρηματίες και σταρ (pics + vid)

«Καλάθι του νοικοκυριού», market pass, τιμολόγια ρεύματος: Όλα τα όπλα στη μάχη με την ακρίβεια (vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ