search icon

Αγορές

Ήπια κέρδη στην Ευρώπη – «Βουτιά» άνω του 6% για μεταλλευτικές

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την έντονη μεταβλητότητα στο πετρέλαιο, το οποίο παρά την αρχικά ισχυρή του πορεία, τελικώς κινήθηκε ισχυρά πτωτικά

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την έντονη μεταβλητότητα στο πετρέλαιο, το οποίο παρά την αρχικά ισχυρή του πορεία, τελικώς κινήθηκε ισχυρά πτωτικά.

Αυτή η πορεία έπληξε σημαντικά τις μετοχές ενεργειακών ομίλων, ενώ βουτιά σημείωσαν και οι μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών.

Κέρδη 0,44% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 – ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του 1% – στις 333 μονάδες.

Δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων ο γερμανικός DAX 30, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 9.980. Με θετικό πρόσημο ολοκληρωσε τη συνεδρίαση και η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,5% στις 4.322 μονάδες.

Στον αντίποδα με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η βρετανική αγορά, λόγω και των ισχυρών πιέσεων σε ενεργειακούς και μεταλλευτικούς τίτλους, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,18% στις 6.114 μονάδες.

Πτωτική κίνηση και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 0,4% στις 8.660 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 0,88% χαμηλότερα στις 17.685 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να ασκούνται στο πετρέλαιο, το οποίο αρχικά σημέιωσε σημαντικά κέρδη, μετά και τις εκτεταμένες πυρκαγιές στον Καναδά. Πτώση άνω του 3% για το Brent και άνω του 2,5% για το αμερικανικό αργό.

«Βουτιά» 6,6% για τον μεταλλευτικό κλάδο στο σύνολό του, μετά και την ανακοίνωση για υποχώρηση των κινεζικών εξαγωγών τον Απρίλιο. Απώλειες 13,8% για την Anlgo American, ενώ κατά 9% χαμηλότερα κινήθηκε αυτή της Glencore. Πτώση 12% για τον τίτλο της ArceloMittal.

Νέες ισχυρές πιέσεις και για τις μετοχές ιταλικών τραπεζών, με την Banco Popolare να υποχωρεί 8,7%, ενώ κατά 2,3% χαμηλότερα κινήθηκε ο τίτλος της UniCredit.

Exit mobile version