search icon

Αγορές

Υποχωρούν οι ευρωαγορές – Στο επίκεντρο μάκρο, εταιρικά αποτελέσματα (upd)

Σε υψηλά επτά μηνών σκαρφάλωσε ο σύνθετος PMI, στις 50,3 μονάδες, με τις επιχειρήσεις να καταγράφουν για πρώτη φορά ανάπτυξη από τον περασμένο Ιούνιο

Σε αρνητικό πρόσημο κινούνται τα περισσότερα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, οικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό, σε υψηλά επτά μηνών σκαρφάλωσε ο σύνθετος PMI Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στις 50,3 μονάδες έναντι 49,3 του προηγούμενου μήνα. Την ίδια ώρα, ο ο PMI υπηρεσιών της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 49,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, σε υψηλό 6 μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,13%  στις  458,59 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου χάνουν 1,1%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κερδίζουν 0,8%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chips σημείωσε ισχυρές επιδόσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών που ανακοίνωσαν αποφάσεις που αναμένονταν από την αγορά.

Ο βρετανικός FTSE 100 με  άνοδο 0,28%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 0,64%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,21%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,41%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με οριακή άνοδο 0,01%

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και έδωσε το σήμα για νέα ανάλογη αύξηση εντός του Μαρτίου, δεσμευόμενη να συνεχίσει την ίδια πορεία ώστε να καμφθεί ο πληθωρισμός.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, η διαφορά όμως είναι ότι άφησε να εννοηθεί ότι το τέλος της σύσφιξης είναι κοντά.

Την Τετάρτη τέλος η αμερικανική Fed αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια ένδειξη ότι θα σταματήσει άμεσα τη νομισματική σύσφιξη.

Διαβάστε ακόμη:

Attica Bank: Σε ρότα εξυγίανσης με Thrivest – αντί Ellington – στο «τιμόνι»

Πάνω κι από το 2019 τον Ιανουάριο ο τουρισμός στην Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: Λειτουργικά κέρδη 100  εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η νέα μονάδα των ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Κοπελούζου

Exit mobile version