Τον Ιούνιο του 2025 προβλέπεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη που θα αναπτύξουν από κοινού η ΔΕΗ με 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με 20%.

Το σήμα εκκίνησης της επένδυσης έδωσαν χθες τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, τα οποία έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου και ακολούθως η γενική συνέλευση των μετόχων της νέας εταιρείας, ενέκρινε τις δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες προκειμένου να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου η κατασκευή του έργου.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 395 εκ. ευρώ, διαθέτοντας σύμφωνα με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, πρόσβαση σε ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης (project finance δίχως εξασφαλίσεις) με δυνατότητα δανεισμού έως το 80% και μικρή περίοδο απόσβεσης. Η  μονάδα υπολογίζεται να έχει λειτουργικά κέρδη 100 εκ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα είναι πάνω από 10%.

Η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ισχύος 840 MW θα είναι μια μονάδα με υψηλό συντελεστή  απόδοσης 63%  κάτι που σημαίνει ότι θα έχει χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις μονάδες φυσικού αερίου που θα της επιτρέπει να μπαίνει πρώτη στην χονδρεμπορική αγορά και άρα θα έχει υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης. Η ετήσια κατανάλωση αερίου υπολογίζεται σε 1 bcm για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται απευθείας αέριο από το FSRU, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε μεγάλες εξοικονομήσεις καυσίμου και χωρίς να υπάρχει το ρίσκο εφοδιασμού. Το έργο όπως δήλωσε κατά την πρόσφατη τελετή έναρξης της κατασκευής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, θα ενισχύει το ρόλο της χώρας ως ισχυρού και εξαγωγικού ετέρου στην ενέργεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και το ρόλο της ΔΕΗ ως ισχυρού περιφερειακού παίκτη.

Για την ΔΕΠΑ Εμπορίας , η μονάδα προβλέπεται να ενισχύσει τα μεγέθη της και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό κόστος για την «Φυσικό Αέριο» (πρώην ΕΠΑ Αττικής) στον τομέα τoυ retail μέσα από διμερές συμβόλαιο που έχει συνάψει με την ΔΕΗ για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας. Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό υψηλής τάσης Νέα Σάντα, θέση που εκτιμάται ότι είναι πλεονεκτική για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής υπολογίζεται να δημιουργήσει περισσότερες από 800 προσωρινές θέσεις εργασίας και 100 μόνιμες θέσεις για τα 25 χρόνια λειτουργίας. Η μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει αρχικά με 50% υδρογόνο, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 100% στο μέλλον.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Θερμοηλεκτρικής Αλεξανδρούπολη, το οποίο εξελέγη από την Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 26 Ιανουαρίου θα είναι εννεαμελής με Πρόεδρο τον κ.  Χρήστο Κοπελούζο, και Αντιπρόεδρο τον κ.  Ιωάννη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΠΑ. Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι ο κ. Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)

Πατάει «γκάζι» ο εξωδικαστικός μηχανισμός και γίνεται πιο ευέλικτος

Οι προβλέψεις του Μαξίμου και ο «κλώνος», η Οδύσσεια και η αρχηγάρα, ο Κόκκαλης και η «Κλουκίνας» ενώ ο Ηλιόπουλος… μπουκάρει στη MIG