Αγορές

Ισχυρά κέρδη στην Ασία μετά τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία του πλανήτη

  • newsroom


Ώθηση στους δείκτες και από τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας που βγήκε από την ύφεση με ανάπτυξη 5%

Ανέκαμψαν οι ασιατικοί δείκτες μετά την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ 15 οικονομιών την Κυριακή, με την οποία δημιουργείται η μεγαλύτερη εμπορική συμμαχία στον πλανήτη (RCEP). Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές τεχνολογίας και αυτοκινήτου.

Η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε χθες έχει στόχο να μειωθούν οι δασμοί σε πολλές περιοχές στον κόσμο, από την οποία όμως απουσιάζουν οι ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που οι οικονομικές δυνάμεις της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) συμπεριλαμβάνονται στην ίδια εμπορική συμφωνία.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός  Nikkei κέρδισε 1,90% ενώ ο ευρύτερος Topix κέρδισε 1,73%.

Η ιαπωνική οικονομία ανέκαμψε κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε  κατά 5% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης στην οποία το βύθισε ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κατά επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγιο για ανάπτυξη 4,4%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 1,97%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite με άνοδο 1,11%, ενώ ο Shenzhen component ανέκαμψε κατά 0,50%. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε γρηγορότερα του αναμενόμενου τον Οκτώβριο κάνοντας άλμα 6,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται, ενισχυόμενες κατά 4,3% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης όμως για άνοδο κατά 4,9%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,64%. Η Standard Chartered ενισχύθηκε κατά 3,84%, ενώ η HSBC αυξήθηκε κατά 3,22%.

Στην Αυστραλία έγινε αναστολή της διαπραγμάτευσης αμέσως μετά το άνοιγμα, λόγω θεμάτων με τα data της αγοράς και ανακοινώθηκε ότι γίνονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200  ενισχύθηκε κατά 1,23%.

Οι αγορές στην Ινδία παρέμειναν κλειστές λόγω εορτών.
Συνολικά, ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκαν κατά 1,23%.

Οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών σημείωσαν μεγάλα κέρδη μετά τα νέα για την εμπορική συμφωνία.

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελήθηκαν σημαντικά, με την  Nissan να κάνει άλμα 5% και την Mazda να εκτοξεύεται κατά 6%. Ανοδος 3% και 5% για Mitsubishi και Honda.

Ανοδο σημείωσαν και οι μετοχές τεχνολογίας. Η Tokyo Electron έκανε άλμα 5,38% ενώ η Panasonic κέρδισε σχεδόν 5%.

Διαβάστε ακόμη:

-Στα σκαριά το 2ο μεγαλύτερο τραπεζικό deal των ΗΠΑ ύψους $11,6 δισ.

-Η Ιαπωνία βγήκε από την ύφεση: Ανάπτυξη 5% στο γ’ τρίμηνο

-Κορωνοϊός: Έρχεται σε 60 ημέρες το εμβόλιο και στην Ελλάδα