(Last update: 15:30)
Σε κλοιό ισχυρών ρευστοποιήσεων βρίσκεται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βάζει τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί που προηγήθηκε. Οι σημερινές απώλειες τερματίζουν επίσης το εντυπωσιακό σερί των 8 διαδοχικών θετικών εβδομάδων. Η Αθήνα δείχνει να επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές μετά τη «βουτιά» των τεχνολογικών μετοχών στη Wall Street. Επίσης, οι επενδυτές κατοχυρώνουν ένα μέρος των αξιόλογων κερδών που έχουν αποκομίσει από την έναρξη της φετινής χρονιάς.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (13/2), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -2,81% και διαπραγματεύεται στις 2.289,12 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 2.287,90 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 2.334,60 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Απρίλιο του 2025. Ισχυρές πιέσεις δέχονται όλοι οι κλάδοι, με τις τράπεζες, τη βιομηχανίας και την ενέργεια να αποτελούν τους αρνητικούς πρωταγωνιστές. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται ορισμένα blue chips, που διορθώνουν από τα πολυετή ή ιστορικά ρεκόρ τους, όπως η Titan, η ΔΕΗ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις προέρχεται η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία επέστρεψε χθες πάνω από τα επίπεδα των 2.350 μονάδων. Επόμενος στόχος η προσέγγιση των υψηλών έτους των 2.407 μονάδων, αν και με βάση τη σημερινή εικόνα προηγείται η υπεράσπιση των 2.300 μονάδων. Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ κινείται πτωτικά και πρέπει να ενισχυθεί κατά τουλάχιστον +0,3% προκειμένου να διατηρήσει το θετικό πρόσημο για 9η συνεχόμενη εβδομάδα. Σε +11% υπολογίζεται η απόδοση του ΧΑ μέσα στο 2026.
Η προσοχή των επενδυτών σε εγχώριο επίπεδο στρέφεται σταδιακά προς τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων για την χρήση 2025. Η Coca-Cola HBC άνοιξε την αυλαία την περασμένη Τρίτη (10/2), ενώ την ερχόμενη Τετάρτη (18/2) σειρά έχουν η Τράπεζα Κύπρου και η ΕΧΑΕ. Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΤΕ, η HELLENiQ ENERGY και η Ideal Holdings και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσουν η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Premia Properties.
Μετά τη στάση αναμονής από τον MSCI, ο FTSE Russell θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της δικής του αναδιάρθρωσης δεικτών (rebalancing) την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Όποιες αλλαγές προκύψουν θα ισχύουν μετά τη λήξη της συνεδρίασης της 20ής Μαρτίου και θα τεθούν επίσημα σε ισχύ από τις 23 Μαρτίου.
«Πράσινο φως» άναψε χθες η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του ομολόγου της Capital Clean Energy Carriers, ύψους έως 250 εκατ. ευρώ, καθώς διαπίστωσε την κατ’ αρχήν πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής των έως 250.000 κοινών ονομαστικών ομολογιών της εταιρείας.
Ανεβάζουν ταχύτητα οι πωλητές
Ισχυρές απώλειες της τάξης του -2,36% καταγράφουν σήμερα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 2.678,64 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -1,98% στις 5.891,33 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,12% στις 2.780,57 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 145,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,35 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 26,7 εκατ. ευρώ κάνει η ΕΤΕ και ακολουθεί η Πειραιώς με 21,8 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 158,69 δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται 78 μετοχές, έναντι 26 που ενισχύονται και 14 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.
Στις τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς υποχωρεί κατά -3%, η Eurobank κατά -2,2%, η Alpha Bank κατά -2,1% και η Εθνική κατά -1,8%. Η Τράπεζα Κύπρου χάνει -2,7%, η CrediaBank -2,6% και η Optima bank -2,5%.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Titan ηγείται των απωλειών υποχωρώντας πάνω από -6%. Με απώλειες -4,6% ακολουθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πάνω από -3% χάνουν η ΔΕΗ και η ElvalHalcor. Κατά τουλάχιστον -2% υποχωρούν η HELLENiQ ENERGY, η Viohalco και η Cenergy. Πτώση άνω του -1% σημειώνουν η Jumbo, η Lamda Development, η Aktor, η Aegean, η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά +1% και επιστρέφει πάνω από τα 17 ευρώ για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, απώλειες σχεδόν -3,8% καταγράφει η Dimand. Περισσότερο από -2% υποχωρούν η Intracom Holdings και η Austriacard. Πτώση περίπου -1% σημειώνουν η Ελλάκτωρ, ο ΑΔΜΗΕ, η Profile, η Noval Property, η Qualco, η Ideal, η Quest, η Fourlis και η Autohellas. Ράλι +3,4% κάνει η Εκτέρ, η οποία πλησιάζει τα 4,4 ευρώ και διαπραγματεύεται σε νέο υψηλό 26 ετών (Ιούνιος 2000), στον απόηχο του χθεσινού placement για το 6,13% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές
Διόρθωσε απότομα η Wall Street, μετά τις απανωτές υπερβάσεις και την κατάκτηση των 50.000 μονάδων από τον Dow Jones, με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα και τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν μηνιαία αύξηση +0,3% τόσο στον γενικό όσο και στον δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Μεικτές τάσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία επηρεάζονται ως ένα βαθμό από το τεχνολογικό sell off στις ΗΠΑ, ενώ η προσοχή παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,3%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει -0,2%, ενώ ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύονται αμφότεροι κατά +0,1%.
Διαβάστε ακόμη
Ρήγμα στην βιομηχανία από τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.