Αγορές

Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας

  • newsroom


Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ισχυρά πτωτικά κατά 2,11%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 "χάνει" 1,77%

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τη συμφωνία η οποία επετεύχθη στον OPEC + για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πετρελαϊκής παραγωγής, αλλά και τις εξελίξεις στα πεδία του πληθωρισμού και της πανδημίας της Covid-19.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,47%, με τον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής να υποχωρεί κατά 2,4%, ηγούμενος των απωλειών, ενώ όλα τα βασικά χρηματιστήρια και κλάδοι κινούνται σε πτωτικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 1,59%.Ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,40%, o γαλλικός CAC 40 απώλειες 1,61%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 επίσης 1,40%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ισχυρά πτωτικά κατά 2,11%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 “χάνει” 1,77%.

Οι επενδυτές “ζυγίζουν” μεταξύ άλλων τη συμφωνία στο πλαίσιο του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+ (OPEC και εταίροι του) για την αναίρεση, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, περικοπών ύψους 5,8 εκατ. βαρελιών αργού σε ημερήσια βάση.  Η συντονισμένη αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής από τα κράτη – μέλη του OPEC+ θα ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2021.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent, έχει καταγράψει άνοδο 40% από τις αρχές του 2021, με τη ζήτηση να αυξάνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της Covid-19.

Το πρωί της Δευτέρας, το Brent έχανε 1,35%, στα 72,60 δολ. το βαρέλι, ενώ και τα futures του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 1,41%, στα 70.80 δολ. το βαρέλι.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό βαρύνουν αρνητικά στην πορεία των μετοχών, μετά την ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο (σε ετήσια βάση) κατά 5,4%.

Στην Ευρώπη, η καταστροφή και η ανθρώπινη τραγωδία από τις πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο δημιουργούν “μούδιασμα”, σε συνδυασμό μάλιστα με τις ανανεωμένες ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας της Covid-19, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και της εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητάς της.