Αγορές

Ιταλία: Το μεταρρυθμιστικό λίφτινγκ «Ντράγκι» μετατρέπει τους επενδυτές από «αρκούδες» σε «ταύρους»

  • newsroom


Οι παίκτες της αγοράς που έβλεπαν μέχρι τώρα με επιφυλακτικότητα την Ιταλία, φαίνεται να αλλάζουν στάση και να καλωσορίζουν τις αλλαγές Ντράγκι

Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να επιτελέσει θετικό ρόλο για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας και του επιπέδου κατανάλωσης στη χώρα, καθώς οι επενδυτές διατηρούν όλο και περισσότερο στάση bullish απέναντι στις ιταλικές μετοχές.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαθέτει πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία περιλαμβάνει την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Οι παίκτες της αγοράς που έβλεπαν με επιφυλακτικότητα την Ιταλία μέχρι τώρα, φαίνεται να αλλάζουν στάση και να καλωσορίζουν τις αλλαγές που φιλοδοξεί να κάνει η κυβέρνηση του «Super Mario».

«Η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι δύσκολη. Αλλά έπειτα από μια μακρά περίοδο υποαπόδοσης της ιταλικής οικονομίας, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Έτσι, τυχόν ενδείξεις ότι ο Ντράγκι μπορεί να επιτύχει στην επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβάθμιση των ιταλικών αγορών», ανέφεραν οι αναλυτές της εταιρείας έρευνας επενδύσεων Gavekal Research.

Ο FTSE MIB, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Ιταλίας, σημείωσε άνοδο κατά 7% περίπου από τις 29 Ιανουαρίου όταν και διορίστηκε πρωθυπουργός ο Ντράγκι. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο για άνοδο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της UniCredit προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα κλάδοι της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην ιταλική χρηματιστηριακή αγορά «θα μπορούσαν να αποκτήσουν δυναμική απόδοση περίπου 10% πάνω από το τρέχον επίπεδο», το 2021.

Η Ιταλία έχει λάβει μέτρα για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης που περιλαμβάνουν και φορολογικές ελαφρύνσεις ή διευκολύνσεις.

Επιπλέον, πρόκειται να λάβει το προσεχές διάστημα περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

Ο Mislav Matejka, επικεφαλής χρηματιστηριακής στρατηγικής της JPMorgan, δήλωσε ότι οι πολιτικές του Ντράγκι δημιουργούν «αισιοδοξία για την πορεία της ιταλικής χρηματιστηριακής αγοράς».

Πηγή: CNBC

Διαβάστε ακόμη:

Πανικός στη Wall Street: Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων «γονατίζει» τους επενδυτές και οδηγεί σε sell off

Τζένιφερ Γκέιτς: Η 24χρονη κόρη του Μπιλ Γκέιτς, η αγάπη της για τα άλογα και η περιουσία των $108 δισ.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 1,5  δισ. ευρώ ακόμα και… όποιος αντέξει το 2021

Απόρρητο Απόρρητο