Η Jefferies εξηγεί γιατί αποτελεί σημαντικό πεδίο για τις ελληνικές τράπεζες το asset management (διαχείριση περιουσιακών στοιχείων) προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα και να ενισχύσουν τις προμήθειες τους επόμενα χρόνια.

Οι προμήθειες δεν είναι στην Ελλάδα τόσο ανεπτυγμένη αγορά όσο στις χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης, καθώς οι αμοιβές ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ και των αντίστοιχων χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν κατά μέσο όρο 0,55% με την Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζει την υψηλότερη επίδοση με 0,74% και την Εθνική Τράπεζα τη χαμηλότερη επίδοση με 0,50%.

Η Jefferies συγκρίνοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση με το ΑΕΠ, βλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες κινούνται αρκετά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ με ποσοστό 10% περίπου. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 35% περίπου. Συγκρίνοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση στις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης χαμηλότερα από τις αντίστοιχες χώρες με περίπου 10% έναντι 46% του μέσου όρου στην ΕΕ. Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υψηλότερο ποσοστό των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με τη μορφή και καταθέσεων σε σχέση με την ΕΕ.

Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών

Από τα μερίδια αγοράς κάθε τράπεζας επί των θυγατρικών εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων φαίνεται ότι η Eurobank έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο τέλος Μαρτίου με 26% με την Εθνική Τράπεζα να έχει το μικρότερο με 11%. Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει αύξηση στο μερίδιο της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, με τη Eurobank να έχει σημειώσει μικρή απώλεια μεριδίου. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε τις ισχυρότερες επιδόσεις από τις τέσσερις το 2023 με 907 εκατ. ευρώ και εμφάνισε επίσης την ισχυρότερη απόδοση κατά μέσο όρο για την περίοδο 2019-2023.

Αναφορικά με τις στρατηγικές για βελτίωση, όλες οι τράπεζες επικεντρώνονται στη βελτίωση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού της πελατειακής τους βάσης, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα αρχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα και οι πελάτες αναζητούν επενδυτικά προϊόντα για την περαιτέρω δημιουργία πλούτου. Τόσο η Alpha Bank, όσο και η Eurobank επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ισχυρότερη θέση τους στη διαχείριση του πλούτου με προϊόντα ιδιωτικής τραπεζικής και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η Eurobank έχει ισχυρή παρουσία στο Λουξεμβούργο προσφέροντας υπηρεσίες private banking στους πελάτες της, ενώ η Alpha Bank έχει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας διανομής της με την ιταλική τράπεζα UniCredit. Η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αναβαθμίσει την επενδυτική της διείσδυση και να προσφέρει νέα προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών και να βελτιώσει την ψηφιακή πρόταση, σημειώνοντας ότι είχαν τις ισχυρότερες καθαρές ροές το 2023 σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες. Η Εθνική Τράπεζα είδε πρόσφατα τα οφέλη από την εισαγωγής νέων προϊόντων, καθώς και των επιτυχημένων πρωτοβουλιών cross selling επενδυτικών προϊόντων στην πελατειακή της βάση, καθώς οι προμήθειες επενδυτικών προϊόντων και bancassurance αυξήθηκαν κατά 27% το 2023.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

Intrum: Το πρόστιμο αφορά τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις

Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρά τα επιτοκιακά περιθώρια – Στο 3,23% το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ