Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2026 με αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρει η JPMorgan στην τελευταία της έκθεση. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τρεις βασικές δυνάμεις θα καθορίσουν τις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.
Η πρώτη είναι η σύγκρουση μεταξύ της ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης και του ενεργειακού σοκ, η δεύτερη η διαρκής ώθηση που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στις επενδύσεις και η τρίτη η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία αναδιαμορφώνει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τις επενδυτικές ροές.
Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί θετική στάση απέναντι στις διεθνείς μετοχές. Για τον δείκτη S&P 500 αυξάνει τον στόχο τέλους του 2026 στις 7.800 μονάδες από τις περίπου 7.500 σήμερα, ενώ προβλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή στα $350 φέτος και στα $390 το 2027.
Παρότι αναγνωρίζει ότι οι αποτιμήσεις έχουν γίνει απαιτητικές και ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος βραχυπρόθεσμων διορθώσεων, εκτιμά πως κάθε υποχώρηση αποτελεί επενδυτική ευκαιρία όσο συνεχίζεται ο κύκλος επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Εκτός των ΗΠΑ, προτιμά τις αναδυόμενες αγορές με υψηλή έκθεση στην αλυσίδα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η τεχνολογική αγορά της Κίνας.
Τα τρία σενάρια για τις αγορές
Η JPMorgan παρουσιάζει τρία βασικά σενάρια για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Το βασικό σενάριο προβλέπει συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, επίμονο πληθωρισμό και σταδιακή διεύρυνση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, με θετικές προοπτικές για τις μετοχές.
Το αρνητικό σενάριο συνδέεται με νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, ενδεχόμενη αποτυχία αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και αυστηρότερη νομισματική πολιτική, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση και σημαντική διόρθωση των αγορών.
Το αισιόδοξο σενάριο βασίζεται στην οριστική αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, στη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και σε χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις, εξέλιξη που θα επέτρεπε στις κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο υποστηρικτική στάση απέναντι στην οικονομία και θα δημιουργούσε περιθώρια για ευρύτερη άνοδο των διεθνών αγορών.
Πετρέλαιο, δολάριο και ομόλογα
Στις αγορές ομολόγων, η JPMorgan προβλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών τίτλων θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται περίπου στο 4,70% στο τέλος του έτους.
Παράλληλα, διατηρεί θετική άποψη για το δολάριο, θεωρώντας ότι η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και η υπεροχή των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να στηρίζουν το αμερικανικό νόμισμα.
Στις πρώτες ύλες, αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψη για το πετρέλαιο Brent, το οποίο αναμένεται να κλείσει το 2026 στα $78 ανά βαρέλι, καθώς η αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης περιορίζει τις πιέσεις στην προσφορά.
Για τον χρυσό, ο μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, στα $6.000 ανά ουγγιά, αν και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική περιορίζει προς το παρόν τα περιθώρια ανόδου.
Η οικονομία αντέχει, αλλά ο πληθωρισμός επιμένει
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει σε θετική τροχιά, καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται μετά την αποκλιμάκωση των φόβων για έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, ενώ η κατανάλωση συνεχίζει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.
Παράλληλα, όμως, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει επίμονος, κοντά στο 3%, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, οι περιορισμοί στην παραγωγική ικανότητα του τεχνολογικού κλάδου και η αυξημένη ζήτηση δημιουργούν νέες πιέσεις στις τιμές. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί τον οίκο στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς όμως να εγκαταλείψουν τη σκληρότερη στάση τους.
Η Fed παραμένει σε στάση αναμονής
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οίκος εξακολουθεί να προβλέπει ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μεταβολή επιτοκίων μέσα στο 2026.
Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί μετά το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο και θα κινηθεί μεταξύ 1,5% και 1,75% στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2,5% και το 2027.
Η αγορά εργασίας συνεχίζει να εμφανίζει ανθεκτικότητα, με την ανεργία να προβλέπεται στο 4,1% προς το τέλος του έτους, πριν αποκλιμακωθεί στο 4% το 2027. Παράλληλα, η τράπεζα θεωρεί ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη παραμένουν ισχυρές, χωρίς ωστόσο να μεταφράζονται πλήρως σε ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ λόγω της μεγάλης εξάρτησης από εισαγωγές σχετικού εξοπλισμού.
Διαβάστε ακόμη
Επένδυση 1 δισ. στον Πρίνο για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα
Πρόγραμμα «Κατασκευάζω – Νοικιάζω»: Σπίτια με φθηνό ενοίκιο και μηδέν φόρο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.