Η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) των παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών (GIB) την Τρίτη από “θετικό” σε “σταθερό” αναφέροντας ως λόγο την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τα χαμηλότερα ή αρνητικά επιτόκια.

Σύμφωνα με την Moody’s, αυτές οι τράπεζες – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Goldman Sachs, J.P. Morgan, HSBC και Deutsche Bank – θα δουν την κερδοφορία τους να υπόκειται σε μεγαλύτερη πίεση τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Θα παρατηρήσουν επίσης χαμηλή δραστηριότητα πελατών λόγω των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, ανέφερε η Moody’s.

“Οι σταθερές προοπτικές για τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες μας ότι η κερδοφορία των GIB μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της για αυτόν τον οικονομικό κύκλο”, δήλωσε η Ana Arsov, διευθύντρια της Moody’s.

Πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν στροφή στη νομισματική τους πολιτική, μειώνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Ωστόσο, τα χαμηλότερα επιτόκια περιορίζουν την ικανότητα μιας τράπεζας να πραγματοποιεί κέρδη. Η άνοδος των επιτοκίων, εν τω μεταξύ, είναι καλή για τις τράπεζες καθώς τους επιτρέπουν να δανείζουν χρήματα στους επενδυτές με ένα κερδοφόρο επιτόκιο.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Επισημαίνει, επίσης, ότι οι επενδυτές ανά τον κόσμο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν να κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Εξίσου σημαντική πηγή προβληματισμού είναι για τους επενδυτές το γεγονός ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν υπερβεί εκείνες των δεκαετών ομολόγων επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες. Και, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, πρόκειται για ενδείξεις που κατατείνουν σε επικείμενη ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αντιστροφή καμπύλης ομολόγων

Οταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υπερβαίνουν εκείνες των μακροπρόθεσμων, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Στο μεταξύ, οι καταναλωτές μειώνουν τον δανεισμό τους, όπως και τις δαπάνες τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αναπόφευκτη συρρίκνωση της οικονομίας και η συνεπακόλουθη ανεργία. Οπως, άλλωστε, τονίζει ο Ρους Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην AJ Bell, το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις ύφεσης των τελευταίων περίπου 40 ετών: το 1980, το 1982, το 1990, το 2000 και το 2007. Ετσι η προοπτική της ύφεσης ανησυχεί ιδιαιτέρως όσους επενδυτές έχουν τοποθετηθεί στους λεγόμενους επισφαλείς τίτλους, όπως είναι οι μετοχές και τα εμπορεύματα, καθώς θα πλήξει τα κέρδη τους αλλά και τη ζήτηση για τους τίτλους που διακρατούν, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν η αξία τους και η τιμή τους.