Σε πορεία διαγραφής των χθεσινών κερδών βρίσκονται οι δείκτες της Wall Street που διεύρυναν σημαντικά τις απώλειές τους.

Οι αναλυτές επικαλούνται την αύξηση της μεταβλητότητας εξαιτίας της επέκτασης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Dow Jones αυτή την ώρα σημειώνει πτώση 856 μονάδων ή 3,2%, ενώ οι απώλειές του έφτασαν μέχρι και τις 1,033 μονάδες. Ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε 3,2% και ο Nasdaq Composite μειώθηκε κατά 2,5%. Την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετους ομολόγου κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρώντας κάτω του 0,9%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες κατά 1,43% στις 380 μονάδες και αφού νωρίτερα είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση άλμα +1,4%. Ο δείκτης είχε κινηθεί ανοδικά τις τελευταίες τρεις μέρες.

Απώλειες κατέγραψαν και οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο με έναν νέο sell off και απώλειες της τάξης του 5,5% προσγειώθηκε στις 728 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές γύρισαν απότομα αρνητικά το πρωί της Πέμπτης, στην αγορά futures, κάτι που γύρισε το κλίμα και στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας $50 δισεκ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Προειδοποίησε δε ότι προβλέπει μια πιο απότομη επιβράδυνση από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ της Αυστραλίας και του Καναδά μείωσαν τα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το δικό της πακέτο μέτρων την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Αμερική ξυπνάει σε εφιάλτη κορωνοϊού

Το βέβαιο είναι ότι η αναταραχή στα χρηματιστήρια θα διαρκέσει, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η ροή πραγματικά αρνητικών ειδήσεων στην Αμερική, όπου τα κρούσματα ήρθαν με διαφορά φάσης από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι άρνητικές προβλέψεις για την οικονομία στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα λάμβαναν περισσότερο υπόψη το σοκ από την πλευρά της προσφοράς (διακοπή εφοδιαστικών αλυσίδων, αναταραχή στις εισαγωγές) και λιγότερο την επίπτωση από την αλλαγή συμπεριφοράς του καταναλωτικού κοινού – ή τις συνέπειες από τις απαγορεύσεις και την καραντίνα που θα είναι αναπόφευχτη και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες πολιτείες.

Την κατάσταση κάνει περισσότερο ανησυχητική το γεγονός ότι ο κορωνοϊός βρήκε τις διεθνείς αγορές στην τελευταία, ώριμη φάση του ανοδικού κύκλου, με υπερτιμημένες μετοχές που «φωνάζουν» για πιο ρεαλιστική τιμολόγηση.

Η Ευρωπαϊκές αεροπορικές μετοχές καταρρέουν

Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι ανάλογη, αν και η συνειδητοποίηση της ανατροπής σε καταναλωτικές συνήθειες ήρθε λίγο πιο νωρίς από ότι στις ΗΠΑ – με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βόρεια Ιταλία.

Σήμερα είναι μια μέρα που πλήττει ιδιαίτερα τις αεροπορικές εταιρίες. Μετά την κατάρρευση της πρώτης αεροπορικής εταιρίας, οι μετοχές του κλάδου καταρρέουν στα ταμπλό.

H μετοχή της Air-France KLM καταρρέει με -9%. Πτώση 7% για τη Norwegian Air Shuttle, μικρότερες πτώσεις για την Essyjet (-2,3%) και την Ryanair (-2,5%) οι οποίες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με κέρδη.