του Δημήτρη Παφίλα
Η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του 10ετους ομολόγου αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις στην Αθήνα ύστερα απο το ανοδικό ράλι της προηγούμενης περιόδου.
Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 708,56 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,61%.
Με πτώση 0,56% η μετοχή της Alpha bank στα 1,247 ευρώ. Πτώση 2,87% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,525 ευρώ. Πτώση 0,82% για την Eurobank στα 0,6615 ευρώ. Βουτιά 2,12% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,247 η οποία έχει υπεραποδώσει. Πτώση 1,84% για τον ΟΠΑΠ στα 9,085 ευρώ. Οριακές οι απώλειες για τον ΟΤΕ στα 10,93 ευρώ.
Αυξημένες οι συναλλαγές έχουν ανέλθει στα 25,8 εκατ. ευρώ.
Μετά την αναβάθμιση απο την Moody’s η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου μπαίνει στην τελική ευθεία, εν όψει της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, για το οποίο θα υπάρξουν και ανακοινώσεις πιθανότατα στις 5 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση δια του κ. Τσακαλώτου ετοιμάζεται για τον «γύρο του θριάμβου», αλλά όπως θα δούμε η διαδικασία είναι προσυμφωνημένη. Μας δίνουν ένα επιτόκιο κάτω απο 4% και
εμείς τους προσφέρουμε υψηλές προμήθειες δίχως η οικονομία να είναι έτοιμη.
Όμως, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές η διαδικασία είναι προεξοφλημένη, δηλαδή αποτελεί ένα ουδέτερο γεγονός το οποίο έχει και ημερομηνία λήξης στις 750 μονάδες ή και λίγο υψηλότερα. Στην βουλή οδεύει και το νέο νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η αλήθεια θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των τραπεζών, όπου θα υπάρχει μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και στο τι θα πουν στους αναλυτές στα μέσα Μαρτίου.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.