(Last update 19:00)
Η Wall Street ξεκίνησε τον νέο μήνα με σαφή ανοδική τάση, καθώς οι βασικοί δείκτες ενισχύονται σημαντικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τροφοδοτούμενοι από τις αυξανόμενες ελπίδες για τερματισμό της στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Μετά από έναν Μάρτιο που σημαδεύτηκε από τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις των τελευταίων ετών, το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλάζει άρδην, με τους επενδυτές να προεξοφλούν μια επικείμενη αποκλιμάκωση, παρά τις αντικρουόμενες δηλώσεις που εξακολουθούν να καταφθάνουν από τον Λευκό Οίκο και το Ιράν.
Στο ταμπλό, αυτή την ώρα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,97% και διαπραγματεύεται στις 46.789 μονάδες, συνεχίζοντας σε θετικό τέμπο μετά την χθεσινή άνοδο κατά 1.125 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 1,14% στις 6.602 μονάδες και ο Nasdaq κινείται υψηλότερα σε ποσοστό 1,66% και τις 21.950 μονάδες.
Η αισιοδοξία πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι το τέλος του πολέμου βρίσκεται κοντά. Ο Τραμπ, σε ενημέρωση δημοσιογράφων αργά το βράδυ της Τρίτης, προέβλεψε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το Ιράν εντός δύο ή τριών εβδομάδων, τονίζοντας ότι η παραμονή τους εκεί δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν σκοπό.
Παρόλα αυτά, η ρητορική παραμένει αιχμηρή, καθώς σε ανάρτησή του στο Truth Social το πρωί της Τετάρτης, ο Τραμπ ανέφερε ότι το Ιράν ζήτησε κατάπαυση του πυρός, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την προσφορά μόνο όταν τα Στενά του Ορμούζ είναι «ανοιχτά, ελεύθερα και καθαρά». Μέχρι τότε, προειδοποίησε με περαιτέρω στρατιωτικά πλήγματα, διατηρώντας την αγορά σε εγρήγορση ενόψει του διαγγέλματος που θα απευθύνει στις 9 μ.μ. (τοπική ώρα).
Στο ταμπλό, η υποχώρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX σε χαμηλό δέκα ημερών αντανακλά τον περιορισμό του επενδυτικού φόβου. Ωστόσο, αναλυτές μεγάλων τραπεζών, όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, εκφράζουν επιφυλάξεις για τη φύση της ανόδου. Επισημαίνουν ότι η απότομη εκτίναξη των μετοχών ίσως οφείλεται σε ένα «short squeeze» —δηλαδή στο κλείσιμο αρνητικών θέσεων από επενδυτές που είχαν ποντάρει στην πτώση— παρά σε μια θεμελιώδη μεταστροφή της ψυχολογίας αναφορικά με τον πόλεμο. Παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν πρόσφατα τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους του τελευταίου έτους, οι απώλειες του Μαρτίου παραμένουν οι βαρύτερες από το 2022, υπενθυμίζοντας το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη υποστεί η κεφαλαιαγορά.
Η προοπτική ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα κρισιμότερα σημεία διέλευσης πετρελαίου παγκοσμίως, οδήγησε σε πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού κατά 3%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των ενεργειακών μετοχών, με κολοσσούς όπως η Exxon Mobil και η Chevron να σημειώνουν απώλειες. Αντίθετα, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας προσφέρει ανακούφιση στους φόβους για πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι οποίες είχαν σχεδόν αποκλειστεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης.
Στα εταιρικά νέα, η Nike πρωταγωνιστεί αρνητικά με βουτιά άνω του 11% μετά την απρόσμενη πρόβλεψη για μείωση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο, παραδεχόμενη ότι η προσπάθεια αναδιάρθρωσής της καθυστερεί. Στον αντίποδα, τα στοιχεία για την οικονομία παραμένουν ανθεκτικά. Οι λιανικές πωλήσεις του Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 0,6%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, με τους κλάδους της ένδυσης και της υγείας να ηγούνται της ανόδου. Παράλληλα, η έκθεση της ADP έδειξε σταθερή αύξηση της ιδιωτικής απασχόλησης τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας διατηρεί τη δυναμική της παρά τη γεωπολιτική κρίση.
Συνολικά, η Wall Street φαίνεται να αναζητά μια έξοδο από την παρατεταμένη αβεβαιότητα, ποντάροντας στη διπλωματία. Ενώ οι ιστορικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι περίοδοι υψηλής μεταβλητότητας αποτελούν συχνά καλά σημεία εισόδου για μακροπρόθεσμους επενδυτές, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου. Το αποψινό διάγγελμα του Τραμπ αναμένεται να καθορίσει αν η τρέχουσα άνοδος είναι η αρχή μιας σταθερής ανάκαμψης ή απλώς ένα παροδικό διάλειμμα σε μια συνεχιζόμενη κρίση.
Διαβάστε ακόμη
Eφορία: Σχεδόν στο μισό ΑΕΠ τα χρέη ιδιωτών
«Μας θεωρούν εκ προοιμίου ενόχους»: Οι αιχμές της αγοράς για το πλαφόν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.