Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,19%, με τη μετοχή της Softbank Group να ενισχύεται κατά 3,35%.

Ο ευρύτερος Topix κέρδισε 1,36%.

Στη Σεούλ ο Kospi σημείωσε άνοδο 1,08%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,63%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX με άνοδο 0,27%.

Συνολικά ο MSCI για τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,43%.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 0,25%, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι οι οικονομικές προοπτικές φαντάζουν ελαφρώς πιο ενθαρρυντικές απ’ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα παραμείνουν  για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια και της αυστραλιανή οικονομία.

«Είναι πιθανό το βάθος της υφεσιακής στροφής να είναι μικρότερο του αρχικώς αναμενομένου, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το σύνολο των ωρών εργασίας σταθεροποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, μετά την απότομη πτώση του», ανέφερε  ο διοικητής της RBA Philip Lowe.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Το Reuters μετάδωσε τη Δευτέρα, επικαλούμενο πηγές, ότι η Κίνα είπε σε κρατικές εταιρείες να σταματήσουν τις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον θα άρει σταδιακά το καθεστώς προνομιακών σχέσεων με το Χονγκ Κονγκ, μετά την έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο νομοθεσίας σχετικής με την εθνική ασφάλεια, που ενισχύει τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης επί της αυτόνομης πόλης-κράτους.

Το restart των οικονομιών διεθνώς, με τη σταδιακή άρση των lockdown, επηρεάζει θετικά το επενδυτικό κλίμα.

«Οι παγκόσμιες υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό να έχουν τεθεί υπό έλεγχο», τονίζει ο Joseph Capurso, επικεφαλής διεθνών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia, σε σημειώμά του. «Οι πολύ ευαίσθητοι δείκτες που παρακολουθούμε υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει από την ύφεση, μολονότι μια ανάκαμψη σχήματος “V” δεν μοιάζει πιθανή»,αναφέρει.

Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,97% στα 38,69 δολ/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κέρδισε 0,62% στα 35,66 δολ/βαρέλι.