Με πτώση έκλεισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε, λόγω των στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και ειδικότερα για την θετική πορεία της αγοράς εργασίας, που δείχνει ότι η Fed, πιθανότατα, δεν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και τα απογοητευτικά στοιχεία των γερμανικών παραγγελιών.

Ο  πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,72%, στις 390,11 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.553,14 μονάδες, με πτώση 0,66% και στην Φρανκφούρτη ο DAX κατάγραψε στο κλείσιμο απώλειες 0,49%, διααμορφούμενος στις 12.568,33 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε με απώλειες 0,48%, στις 5.593,72 μονάδες. Στην περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 21.985,79 μονάδες, κατά 0,61% πιό κάτω από την συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ στη Μαδρίτη , ο IBEX 35 έκλεισε με πτώση 0,70% στις 9.335,00      μονάδες.

Τα  στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ ήταν βελτιωμένα του αναμενόμενου καθώς δημιουργήθηκαν 224.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο έναντι 72.οοο θέσεων τον Μάιο και προβλέψεων για 165.000 από τους αναλυτές. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά ως βασική ένδειξη για τις επερχόμενες κινήσεις της Fed, εκτιμώντας ότι τα καλά στοιχεία απομακρύνουν τις πιθανότητες να προχωρήσει η  Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε μείωση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίασή της του Ιουλίου.

Παράλληλα απογοητευτικά ήταν και τα  στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τις πιέσεις που δέχεται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 2,2% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, σε προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες σημείωσαν βουτιά 8,6%. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο, ενώ οι ξένες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4,3%.

Παρά τις έντονες πτωτικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με κέρδη 2,47%, στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης του Garth Ritchie, επικεφαλής έως σήμερα του τομεά επενδύσεων. Η απομάκρυνση του Ritchie οφείλεται στο ότι η διοίκηση δεν ήταν ικανοποιημένη από τον σχεδιασμό και τις επιδόσεις του συγκεκριμένου τομέα της τράπεζας.