Σε υψηλό περίπου δύο ετών, ενισχύεται την Τετάρτη το ρωσικό νόμισμα, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και του ευρώ, με στήριξη από τα αυστηρά capital controls καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ρούβλι ενισχύεται κατά 0,7% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του στα 70,49 ρούβλια ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα σήμερα η ισοτιμία είχε φτάσει έως και το 68,6250, το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει το ρούβλι έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον Ιούνιο του 2020.

Αντίστοιχα, το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται κατά 1,2% έναντι του ευρώ και διαπραγματεύεται στα 73,84 ρούβλια/ευρώ, ενώ η ισοτιμία είχε υποχωρήσει νωρίτερα σε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2020 στα 72,00 ρούβλια/ευρώ.

Οι κινήσεις στις ρωσικές αγορές επηρεάζονται από το γεγονός ότι το ρούβλι υποστηρίζεται από capital controls, ενώ οι μετοχές διαπραγματεύονται με απαγόρευση short selling και για να πουλήσουν μετοχές ρωσικών εταιρειών ξένοι επενδυτές απαιτείται ειδική άδεια.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι συμμετέχοντες στην αγορά διερωτώνται κατά πόσο η τρέχουσα ισοτιμία είναι διατηρήσιμη υπό το πρίσμα των περιορισμών, καθώς το ρούβλι είχε βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Μαρτίου όταν η Δύση επέβαλε άνευ προηγουμένου αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα και στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Την Παρασκευή άλλωστε,  η πληρωμή ομολόγων από τη Ρωσία σε δολάρια την τελευταία στιγμή για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αφότου προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα έκανε πληρωμές μόνο σε ρούβλια, βοήθησε να εκτονωθεί ένα μέρος της πίεσης στα assets της.

Η μετοχή της της ρωσικής τράπεζας  Sberbank σημείωνε άνοδο 0,3% μετά τις ανακοινώσεις των νέων κυρώσεων της Κομισιόν που πρότεινε την αποπομπή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας και δύο ακόμα από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT,  επιφέροντας ακόμα ένα πλήγμα στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Reuters ωστόσο, οι αναλυτές της Veles Capital εκτιμούν ότι οι κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες ήταν δυσάρεστες για τον κλάδο, αλλά όχι κρίσιμες.

Διαβάστε ακόμα:

Σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ανακοίνωσε η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν

Άλμα στην τιμή του πετρελαίου μετά το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Το μεγάλο comeback για το Ελ. Βενιζέλος: Μειώθηκε για πρώτη φορά η ψαλίδα τον Απρίλιο έναντι του 2019