Πάνω απο 20% ήταν τα κέρδη του Dow Jones, ένα απο τα μεγαλύτερα ράλι απο το 1931, σε μια αντίδραση της αγοράς απο τα πρόσφατα χαμηλά. O Dow Jones σημείωσε κέρδη 1.351 μονάδων ή 6,38% στις 22.552 μονάδες και για σήμερα οι Δείκτες futures δείχνουν μια πτώση 400 μονάδων. Ανοδικά κινήθηκαν προς το τέλος και οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη διαφωνία για τα ευρωομόλογα

Γιατί, όμως, υπήρξε αυτή η αντίδραση όταν ο δείκτης ανεργίας εκτοξεύθηκε με 3 εκατ. αιτήσεις ενώ στο μέτωπο της μάχης κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ τα νέα ήταν άσχημα;

Εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών εξηγούν ότι, η αγορά ήταν υπερπουλημένη. Με την άπλετη ρευστότητα, όμως, οι διαχειριστές σχεδιάζουν για την αγορά έξι μήνες μπροστά. Η αγορά προεξοφλεί και ήδη έχει τιμολογήσει και τις συνέπειες. Δεν μπορούν επομένως να περιμένουν τότε να αγοράσουν, δηλαδή μετά το τέλος της κρίσης. Και μπροστά τους έχουν δυο επιλογές: Είτε θα πάρουν το ρίσκο να αγοράσουν στα χαμηλά σημεία τις επιλογές που έχουν κάνει, είτε θα διαχειριστούν το ρίσκο τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στους αγοραστές των τελευταίων ημέρων ήταν και short επενδυτές οι οποίοι έπρεπε να αγοράσουν για να κλείσουν τις θέσεις τους. Αμερικανικά funds που συνεργάζονται με ελληνικά τόνιζαν ότι, η κλιμάκωση της κρίσης του ιου θα διατηρηθεί 2 μήνες τουλάχιστον ενώ για τα αεροπλάνα προβλέπουν να ξεκινήσουν μετά απο πέντε μήνες.

Ισως δεν ήταν τυχαίο ότι, στην πρώτη γραμμή της ανόδου βρέθηκε η μετοχή της Boeing η οποία κατέγραψε κέρδη άνω του 13%. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες συναλλαγών, η μετοχή έχει καταγράψει το εντυπωσιακό άλμα του 89%.

Ο δείκτης επιστρέφει πλέον σε bull market, έχοντας παραμείνει σε bear market για 19 συνεδριάσεις, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 154 μονάδες ή 6,24% στις 2.630 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικό Nasdaq ενισχύθηκε] κατά 413μονάδες ή 5,6% στις 7.797 μονάδες.

Το νομοσχέδιο – παρά τις διαφωνίες και επιφυλάξεις ορισμένων γερουσιαστών – εξασφάλισε ήδη το πράσινο φως στη Γερουσία και αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το πακέτο θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η αμερικανική οικονομία η οποία κλυδωνίζεται έντονα από τις μαζικές απαγορεύσεις μετακινήσεων και το πάγωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.