Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd) Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις δύο κορυφαίες ασιατικές οικονομίες, Ιαπωνία και Κίνα, τα οποία «ξυπνούν» το κλίμα αβεβαιότητας στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,27% και διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 359,14 μονάδων, αντιστρέφοντας το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,18% στις 6.155,81 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,46% στις 4.596,53 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,9% στις 10.210,44 μονάδες. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 1,78%, τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 1,02% χαμηλότερα και τον πορτογαλικό PSI 20 να εμφανίζει απώλειες 0,63%. 

Οι επενδυτές της Ευρώπης εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω των μηνυμάτων από τις οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγγελιές βασικού μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία τον Ιούλιο υποχώρησαν 3% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου, κάτω από τις προβλέψεις για αύξηση 3,7%.

Την ίδια ώρα στην Κίνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση κάτω από τις προβλέψεις για άνοδο 1,8%. Ο δείτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 5,9%.

Στην Ευρώπη, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία κατέγραψε τον Ιούλιο απρόσμενη πτώση μετά τη στασιμότητα του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, απογοητεύοντας την αγορά που εκτιμούσε ότι θα παρέμενε αμετάβλητη.

Σε άλλα οικονομικά νέα, από τον χώρο των τραπεζών, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα βασικά της επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά τις ανακοινώσεις που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα, για την νομισματική της πολιτική.

Στα εταιρικά νέα, η βρετανική ασφαλιστική Lloyd’s (-0,88%) ανακοίνωσε πτώση στα προ φόρων έσοδα κατά 28% κατά το α’ εξάμηνο του έτους στο 1,19 δισ. στερλίνες από 1,65 δισ. στερλίνες την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Η βρετανική εταιρεία λιανικής Next (1,3%) ανακοίνωσε αύξηση κατά 7,1% στα κέρδη α’ εξαμήνου και προχώρησε σε αύξηση του μερίσματος ενώ η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons ανακοίνωσε ότι τα υφιστάμενα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 35% το α’ εξάμηνο του 2015.

Η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Dixons Carphone (2,34%) ανακοίνωσε αύξηση κατά 8% των εσόδων α’ τριμήνου.