Αγορές

Μεγάλη αύξηση της τιμής – στόχου για τον ΟΠΑΠ από την Optima

  • Νίκος Χρυσικόπουλος
ΟΠΑΠ


Στα 14,60 ευρώ, περιθώρια ανόδου 40% - «Το Χριστουγεννιάτικο δώρο ήρθε νωρίτερα», αναφέρει η χρηματιστηριακή

Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΠΑΠ προχώρησε η Optima Bank, ανεβάζοντας τον πήχη στα 14,6 ευρώ (από 10,8 ευρώ προηγουμένως), με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα (10,35 ευρώ) στο Χρηματιστήριο να διαμορφώνεται στο 41%.

Στο report (με τίτλο Receiving the Christmas gift earlier) οι αναλυτές της Optima επικαλούνται δύο λόγους για τη σημαντική αυτή αύξηση: τη σημαντική αύξηση των ταμειακών ροών έως το 2030 λόγω του φορολογικού καθεστώτος και των δικαιωμάτων για τα λεγόμενα legacy games του ΟΠΑΠ και της μείωσης του discount rate που είχε εφαρμοστεί στα μοντέλα αποτίμησης σε προηγούμενα report, έπειτα από τις εξελίξεις με την κυκλοφορία των εμβολίων για τον Covid-19. Η Optima Bank επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή και τονίζει πως αναμένει πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική μεσοπρόθεσμα.

Σημειώνεται πως το πρόσφατο conference call με τους αναλυτές, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανέφερε πως η σύμβαση για τη 10ετή επέκταση (περίοδος 2020-2030) των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ σε αυτά τα παιχνίδια ισχύει από το 2011. Η σύμβαση έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 13 Οκτωβρίου 2020 και ο ΟΠΑΠ υλοποιεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Βάσει των όρων της σύμβασης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμμετοχή ύψους 5% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) επί αυτών των 13 παιχνιδιών. Επίσης, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη προκαταβάλει ποσό αξίας 1,83 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του Δημοσίου επί του GGR των 13 παιχνιδιών έως το 2030. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να καταβάλλει πρόσθετο τίμημα στο τέλος της δεκαετίας, που θα υπολογίζεται και θα προσαρμόζεται ετησίως, βάσει του GGR των συγκεκριμένων παιχνιδιών.

H Optima Bank στην έκθεσή της σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του ΟΠΑΠ τα επόμενα χρόνια και θα μεταβάλει επί τα βελτίω τόσο τα ταμειακά διαθέσιμα, όσο και το ποσό που θα διανείμει στους μετόχους ο Οργανισμός.

Σε ό,τι αφορά στο 2020 και τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν πως ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει φέτος GGR στα 1,11 δισ. ευρώ (-31% σε ετήσια βάση), με τα EBITDA στα 289 εκατ. ευρώ (-30% σε ετήσια βάση), και τα καθαρά κέρδη στα 108 εκατ. ευρώ (-47%), με την υπόθεση ότι το δίκτυο καταστημάτων δεν θα λειτουργήσει έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, για το 2021, η Oprima προβλέπει αύξηση των GGR στα 1,83 δισ. ευρώ, με τα EBITDA στα 679 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 366 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα (+238%).

Αφήνοντας πίσω το 2020

Η Optima χαρακτηρίζει το 2020 «τραυματική χρονιά» που όλοι στον ΟΠΑΠ θα ήθελαν να ξεχάσουν το συντομότερο δυνατόν, λόγω του απαγορευτικού (lockdown) που οδήγησε σε παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας το φυσικό δίκτυο καταστημάτων του Οργανισμού. Ωστόσο, από τη θετική πλευρά αυτής της εξέλιξης, η πανδημία οδήγησε τον ΟΠΑΠ να κινηθεί άμεσα προς τον εμπλουτισμό του διαδικτυακού χαρτοφυλακίου του (συμπεριλαμβανομένων εικονικών παιχνιδιών και παιχνιδιών καζίνο) ενώ η εξαγορά της Stoiximan Ελλάδας / Κύπρου, τονίζει η Optima, θα οδηγήσει την εταιρεία σε δεσπόζουσα θέση σε αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και θα ενισχύσει τα έσοδα και τη δυναμική των κερδών.

Για την περίοδο 2021-2023, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής βλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα, έπειτα από την επέκταση του εμβολιασμού κατά της covid-19.  Παρά την όποια αναταραχή στο πρώτο εξάμηνο του 2021, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, η συμβολή της Stoiximan και το νέο φορολογικό καθεστώς θα αλλάξουν την εικόνα. Τα παιχνίδια λοταρίας και στοιχημάτων στην Ελλάδα θα είναι οι κύριοι μοχλοί πίσω από την ισχυρή ανάκαμψη των οικονομικών του ΟΠΑΠ από το 2021 και μετά. Η Optima αναμένει στο πλαίσιο αυτό GGR 1,83 δισ. ευρώ για το 2021 και εκτιμά πως το ισχυρό momentum θα συνεχιστεί το 2022 (αύξηση GGR 10% σε ετήσια βάση), ενώ τα έσοδα από τον αθλητικό στοιχηματισμό θα είναι επίσης αυξημένα λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA στο Κατάρ.

Κορυφαία επιλογή για τη Eurobank Equities

Να σημειωθεί ότι προ ημερών η Eurobank Equities προσέθεσε τον τίτλο στις κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές. Στην έκθεσή της για τον ΟΠΑΠ (με τίτλο “Die is cast, time to believe”) η Eurobank Equities έδωσε τιμή-στόχο στα 11,8 ευρώ, από 10,1 ευρώ προηγουμένως. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναφέρουν πως η “κρυφή αξία” που απορρέει από την καταβολή μειωμένου φόρου για την περίοδο 2020-2030 για τα λεγόμενα legacy games, υπολογίζεται στα 4 ευρώ ανά μετοχή. Συμπληρώνει, δε, πως ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι το πιο ελκυστικό play για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

Διαβάστε ακόμα:

Μαύρα Χριστούγεννα για το λιανεμπόριο – Οι «μικροί» τα μεγάλα θύματα

Η νέα καμπάνια στα media, οι παλιοί φίλοι (και νέοι εχθροί) των Χάμπτονς και τα ζεστά ακίνητα προς πώληση

Μόνο στο newmoney: Κέρδη στο 82,1% των βιομηχανιών πλαστικών-ελαστικών πριν από τον κορωνοϊό